Ясмин Реза - Вавилон Издателство: Лист Цена: 20 лв. Романът

...
Ясмин Реза - Вавилон Издателство: Лист Цена: 20 лв. Романът
Коментари Харесай

Нова книга | "Вавилон" от Ясмин Реза

Ясмин Реза - Вавилон Издателство: " Лист " Цена: 20 лева
Романът " Вавилон " отбелязва необичаен късмет за допир с писането на Ясмина Реза, известна най-много като драматуржка.

Пиесата ѝ от 2006 година " Богът на касапницата " (Carnage) може да се дефинира като модерна театрална класика - тя измина пътя от шлагер във Франция, през премиера на " Бродуей " през 2009 година и екранизация от Роман Полански през 2011 година, към този момент се играе на неизброимо доста места, в това число и в Народния спектакъл под режисурата на Антон Угринов. Международното самопризнание идва след триумфи на френската театрална сцена още през 80-те и 90-те години, а като почерк в работата ѝ се оформя какъв брой условни са границите в човешката връзка: в случай че стартираме да приказваме всичко, което ни идва на разум, разривът в връзките е обезпечен.

Подобно на " Богът на касапницата ", " Вавилон " демонстрира умеенето на Реза да трансформира другите детайли от актуалния живот в знаци на екзистенциални питания и вътрешни спорове, а домовете на героите - в арени на конфликти и източник на напрегнати разговори.
Реклама
Главна героиня на историята е 60-годишната Елизабет от Париж, омъжена за математик, която проучва остаряването и живота си досега. Една пролетна вечер тя събира близки, мотив да ги разкости в мислите си: " Моята сестра ми се стори чудовищна. Жалка жена, покачена на кокили като младо момиче, нетактична и вулгарна ", " Жил изясни по какъв начин се е озовал лице в лице не с един или даже два, а с три лежащи лъва ", " Около единайсет часа Бернар, братът на Пиер, дойде с шварцвалдска наденица, която беше невероятно да се нареже ". Това, което следва, обръща сюжета в мощно престъпна посока.

Книгата е издадена на френски през 2016 година и е удостоена с влиятелната литературна премия Prix Renaudot, която се връчва от 20-те години на ХХ век.

Появата на Реза в книжарниците у нас запълва избрана празнота: до момента тя не е превеждана на български оттатък драматургията ѝ, а " Вавилон " е един от десетте ѝ романа. Преводът на български е от Снежина Русинова-Здравкова, работила и по " Богът на касапницата ".

Въпреки интензивната скорост на работа през десетилетията Реза остава извънредно деен създател и сега - предходната година се появи романът ѝ Serge, а в това време тя взе участие като актриса във кино лентата Loin ( " Далеч " ) на Андре Тешине.
Реклама Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Светослав Тодоров
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР