Ясен Русев, Елена Николова и Искрен Митев © Димитър Чилов

...
Ясен Русев, Елена Николова и Искрен Митев © Димитър Чилов
Коментари Харесай

Escreo: Променихме изцяло бизнес стратегията си

Ясен Русев, Елена Николова и Искрен Митев

© Димитър Чилов Черният лебед с COVID-19 нахлу в целия свят и удари и колоси, и млади бизнесмени. Потърсихме сполучливи и растящи компании, които сме описвали през годините, с цел да премерим размера на смяната, компликациите и решенията. За идващите изявленията във втори следващ брой подбрахме компании с друг профил и артикул. Всички се сблъскват с неустановеност, а множеството са с изчезнали доходи.
Българската започваща компания " 3 Ен 3 " е производител на боите Escreo, които трансформират всяка гладка повърхнина в повърхност за писане и изобразяване. Фирмата е записана в София, само че фабриката им се намира в Русе. Освен на българския пазар боите Escreo се продават също в Западна Европа и Съединени американски щати, като задачата на екипа е да развият онлайн магазина си, през който да реализират по-голямата част от продажбите си. От основаването си " 3 Ен 3 " е минала през няколко кръга на финансиране, като измежду вложителите са фондът Eleven и бизнес ангели. През 2018 година компанията за първи път регистрира облага, а по думите на създателите за миналата година оборотите им порастват с близо 40% и доближават 1.1 млн. лева и към 150 хиляди лева облага.

Как се отрази на бизнеса ви изключителното състояние?

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Елена Николова : Отрази се отрицателно, само че ние постоянно мислим положително и се опитваме да се приспособяваме по най-хубавия метод. Тъй като сме най-вече B2B бизнес, чийто артикул се употребява на 99% в офис пространства, " затварянето " на офисите се отрази директно и върху нас. Когато другите компании към нас не могат да действат обикновено, и нашата компания е непосредствено наранена.

Поръчките спаднаха внезапно с близо 70%, а планове, които занапред щяха да започват, се отсрочват във времето. От позиция на производството на този стадий имаме на склад задоволително стока, само че избрани продукти са на привършване (например гумените ръкавици), а може би занапред ще усещаме дефицит на избрани предмети.

Продавате на американския пазар и в Западна Европа, имате ли усложнения с доставките?

Искрен Митев: Кризата промени напълно търсенето на интернационалните пазари. Преди доминираха огромните планове, а клиентите ни бяха главно офиси. Днес продуктите ни се купуват главно от семейства, които боядисват стени в детските стаи или пространства, планувани за домакински офис. Пуснахме и напълно нова серия шумопоглъщащи артикули, които се радват на огромен интерес - задачата им е да оказват помощ за спокойното и прелестно взаимоотношение на всички, които би трябвало да работят от у дома.

Наблюдават се леки усложнения в доставките, тъй като доста от складовете и куриерските компании работят в понижен състав или въобще не работят, а огромните платформи отхвърлят да промотират и качват артикули, разнообразни от тези за първа нужда. Започнахме да работим с повече снабдители и по този начин доставяме в точния момент това, което нашите съперници не могат въобще да доставят.

Производството на боите изисква работа на място. При какви условия работи екипът ви?

Ясен Русев: В момента целият ни екип работи отдалечено от у дома. Същото важи и за производството ни в Русе. На този стадий имаме задоволителни количества подготвени артикули на склад в София и в Лондон. При възможна потребност имаме и всички нужни първични материали, с цел да произведем нови количества, които да изпратим до клиентите ни.

Около 60% от продажбите на компанията се продават с помощта на физически срещи с евентуални клиенти. Как ще компенсирате неналичието на опция за такива срещи онлайн сега?

Елена Николова : На този стадий се опитваме да стоим покрай клиентите си виртуално с конферентни диалози. Още преди рецесията имахме напълно електронен магазин и продаваме онлайн. Сега това се трансформира в главен канал за продажби и е нужно да бъдем самодейни в създаването на тактики и проект за ангажиране на съществуващата ни публика, постигане до нова и основаване на добра стратегия за лоялни клиенти.

Налага ли се да измененията бизнес тактиката си, с цел да се адаптирате към новата обстановка?

Елена Николова : Още от първия ден променихме напълно тактиката, което включваше няколко основни начинания и планове:
- Изцяло обърнахме маркетинга и връзката към потребление на нашия артикул в домашни условия.
- Направихме пакет с над 50% отстъпка, който да бъде наличен за крайния клиент и въпреки всичко да бъдем съпричастни към всички поради изключителната обстановка, в която се намираме.
- Минимализирахме или отсрочихме всички разноски и анализирахме финансите.

Обмисляте ли създаването на нови артикули?

Искрен Митев: Започнахме още по-ускорена разработка на нови артикули, които планирахме за 2020 година: акустичните панели за у дома, Glass за у дома, еко багра за вътрешно приложение, която да пречиства въздуха в пространствата, еко багра за вътрешно приложение, която да не разрешава развиването и задържането на микроби и вируси върху боядисаните с нея площи.

Ще успее ли бизнесът да се устоя и при по-продължително изключително състояние?

Ясен Русев : Силно имаме вяра и желаеме бизнесът ни да успее да се устоя и развива, даже и при по-продължително изключително състояние. Приемаме моментната обстановка за мощен тласък за по-бързо взимане на съответни решения, по-бързо тестване на разнообразни похвати и по-устойчиво развиване на компанията ни. Търсим разнообразни разновидности, не мислим да редуцираме личен състав и оставаме адаптивни и положителни.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР