Японското правителство планира да увеличи броя на работещите ядрени реактори

...
Японското правителство планира да увеличи броя на работещите ядрени реактори
Коментари Харесай

Япония увеличава броя на работещите ядрени реактори

Японското държавно управление възнамерява да усили броя на работещите нуклеарни реактори в страната на 17 до лятото на 2023 година, като пусне още веднъж в употреба 7 от спрените енергоблокове.

Предвижда се рестартиране на блокове 6 и 7 в " Кашивазаки-Карива ", блок 2 в " Онагава ", блокове 1 и 2 в " Такахама ", блок 2 в " Шимане " и блок 7 в " Токай-2 ". Операторите на някои от тях към този момент са получили нужните утвърждения от локалните управляващи и са в развой на довеждане докрай на подобренията на сигурността в централите.

Очаква се министерството на стопанската система, търговията и индустрията на Япония да прегледа опцията за увеличение на оптимално допустимия период на употреба на атомните електроцентрали. По закон оптималният период на употреба на реакторите в атомните електроцентрали е стеснен до 40 години, само че може да бъде продължен с още 20, в случай че са изпълнени всички условия и централата премине сполучливо инспекцията.

Преди повредата в АЕЦ " Фукушима-1 " нуклеарната сила осигуряваше до 30% от потребностите на Япония. През 2011 година след земетресение с магнитуд 9,0 гигантска вълна с височина 15 метра удари атомната електроцентрала " Фукушима " и провокира най-голямата нуклеарна повреда след нещастието в Чернобил. Отстраняването на последствията от повредата, в това число демонтирането на реакторите, ще отнеме към 40 години.

Понастоящем Япония разполага с 10 настоящи реактора, само че единствено пет от тях създават електрическа енергия. В момента се правят спомагателни инспекции на останалите пет. /БГНЕС

Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР