Японският ядрен регулатор одобри план за изпускане в океана на

...
Японският ядрен регулатор одобри план за изпускане в океана на
Коментари Харесай

Япония разреши изпускането на водата от Фукушима в океана

Японският нуклеарен регулатор утвърди проект за изпускане в океана на вода от авариралата атомна електроцентрала " Фукушима ", заяви държавното управление на страната, представено от Ройтерс.

Водата, употребена за изстудяване на реакторите след нуклеарната злополука през 2011 година, се съхранява в големи резервоари в централата и възлиза на повече от 1,3 милиона тона до юли.

Регулаторът счете за безвредно да бъде изпусната водата, която към момента ще съдържа следи от тритий (тежък водород) след обработка, се споделя в изказване на външното министерство.

Операторът на централата ТЕПКО ще бъде изправен пред спомагателни инспекции, се прибавя в информацията.

ТЕПКО възнамерява да филтрира нечистата вода, с цел да отстрани нездравословните изотопи като се изключи трития, който е сложен за премахване. След това тя ще бъде разредена и изпусната, с цел да се освободи място в централата и да се разреши извеждането й от употреба да продължи.

Планът срещна твърда опозиция от страна на риболовните съюзи в района, които се притесняват от въздействието на водата от централата върху техния занаят. Съседните страни Китай, Южна Корея и Тайван също показаха угриженост.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР