Японският производител Toyota готви второ попълнение в гамата си от

...
Японският производител Toyota готви второ попълнение в гамата си от
Коментари Харесай

Toyota ще предложи конкурент на VW ID.3

Японският производител Toyota готви второ попълнение в гамата си от „ зелени “ коли bZ („ beyond Zero” - транспортни средства с нулеви нездравословни емисии). Компанията към този момент показа кросоувъра си bZ4X, който има и „ близнак “ - Subaru Solterra. Електрическият SUV с размерите на Toyota RAV4 ще се появи на пазара напълно, а проектът на марката предвижва до 2030 година на пазарите в Европа, Азия и Съединени американски щати да бъдат пуснати към 30 модела с нулеви нездравословни излъчвания.

Още през предходната година стана ясно, че Toyota е запазила комерсиалните марки bZ1, bZ2, bZ2X, bZ3, bZ4 и bZ5. И едно от тях – bZ3, ще влезе в приложимост напълно скоро, оповестява испанското издание Motor.es, като предлага свое виждане за дизайна на модела.

Според информациите, това ще бъде стилен хечбек с 5 порти и напълно електрическо задвижване. Автомобилът ще получи LED-оптика с извита, тясна форма, щампован похлупак, огромен въздухозаборник, интегриран в предната ризница, „ запушалка “ вместо решетка на радиатора и фарове за мъгла, ситуирани в профил. Очакванията са, че bZ3 ще предлага и необятен интериор, само че към този момент липсват други елементи.

Технически хечбекът ще повтаря кросоувъра bZ4X, като ще бъде построен на модулната платформа за електрически транспортни средства e-TGNA. Както е известно, базовата версия на SUV-модела е оборудвана с един електромотор с 204 к.с., до момента в който модификацията със задвижване на четирите колела разчита на два мотора – по един на всяка ос, като съвкупната им мощ е 218 к.с.

Същите елементи ще се слагат и на bZ3, като това важи и за батерията с потенциал 71,4 кВт/ч. Пробегът на хечбека ще е сходен на този на кросоувъра – 500 и 460 км според от версията. А главният съперник на модела на Toyota ще бъде VW ID.3, чиито продажби единствено за първата му година на пазара в Европа (2021) са 72 723 бройки. През тази година обаче немският хечбек е на сериозен минус, като за първите 3 месеца регистрира единствено 8353 продажби (-30,3% в съпоставяне със същия интервал на 2021 г.), като това се дължи на проблемите с доставки на съоръжение в заводите на марката в Европа.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР