Коклюшът в Европа продължава да се разпространява с ускорени темпове,

...
Коклюшът в Европа продължава да се разпространява с ускорени темпове,
Коментари Харесай

Доц. Ангел Кунчев с информация за разпространението на коклюша

Коклюшът в Европа продължава да се популяризира с ускорени темпове, като за цялата предходна година в Европейски Съюз са регистрирани общо 25 хиляди случая, а единствено за първото тримесечие на 2024 година случаите са към този момент 32 хиляди . Това заяви основният държавен здравен контрольор доктор Ангел Кунчев на брифинг в Министерския съвет, който цитира данни от така наречен Бърза оценка на риска на Европейския център по надзор на болесттите в Стокхолм.

Според оценката рискът от заразяване с коклюш е висок единствено за деца до 1 година и най-много за неимунизираните или ненапълно ваксинираните, означи държавният здравен контрольор. За децата над 1 година, младежите и възрастните рискът се дефинира като сдържан, което важи за всички европейски страни. Документът приключва с три рекомендации: реализиране на цялостна и навременна имунизация на допустимо най-ниската възраст при новородените, имунизация на бременните дами и интензивен контрол, включващ по-достъпна диагностика, търсене на контактните и лекуване, осведоми Ангел Кунчев. 

" Професионално съм задоволен, че те повтарят стъпките, които ние сме подхванали още преди една седмица ", уточни той.

Той сподели, че от на следващия ден заран всяка бременна жена, която желае да получи имунизация против коклюш, може да го направи в разкритите имунизационни пунктове в страната.

Ситуацията все още се развива съгласно упованията , сподели Кунчев и добави, че публично записаните случаи на коклюш в страната са със 100 по-малко от тези през предходната седмица, което съгласно него е предстоящо. Той акцентира, че епидемиологичното разпространяване не завършва, а има задържане на случаите поради празниците и ваканцията в учебно заведение, което ще бъде наваксано през тази седмица.

По рано през днешния ден от Министерството на здравеопазването оповестиха, че с тяхна заповед от 9 май 2024 година до 31 юли 2024 година се въвеждат  краткотрайни противоепидемични ограничения поради епидемиологичното разпространяване на коклюш.

Към момента в страната са регистрирани 843 случая на коклюш, съобщи на брифинга в Министерския съвет служебният министър на опазването на здравето доктор Галя Кондева.„ Актуализацията на имунизационния календар, за която говорихме и обещахме, към този момент е реалност. Наредбата е обнародвана в " Държавен вестник " през вчерашния ден, сподели тя.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР