Японският премиер Шиндзо Абе се зарече днес Япония никога повече

...
Японският премиер Шиндзо Абе се зарече днес Япония никога повече
Коментари Харесай

Япония се покая за политиката на страната си по време на Втората световна война

Японският министър председател Шиндзо Абе се зарече през днешния ден Япония в никакъв случай повече да не взе участие във войни, говорейки на паметна гала в Токио във връзка 75-годишнината от капитулацията на страната във Втората международна война , съобщи Ройтерс.

" Трагедията на войната в никакъв случай към този момент не би трябвало да се повтори. Ние сме изпълнени с решителност да останем правилни на това заричане и да продължим в съдействие с цялата интернационална общественост да решаваме най-различни проблеми ", сподели той, като уважи паметта на всички японци, починали във войната.

Церемонията в зала " Нипон будокан " бе лимитирана до по-малко от една десета от миналогодишния си размер, с цел да се ограничи разпространяването на COVID-19 . След оповестената минута безмълвие с послание към нацията се обърна и император Нарухито. Той изрази убеденост, че японският народ с обединени старания ще преодолее епидемията от ковид и обвързваните с нея компликации. " С възприятие на надълбоко разкайване откровено искам Япония в никакъв случай повече да не взе участие във война ", съобщи той.

Нарухито предходната година смени на Трона на хризантемата татко си Акихито и е внук на император Хирохито, в името на който японските бойци се сражаваха във Втората международна война. В нея починаха 3,1 млн. японци, от които 800 000 са единствено жертвите от американските атомни бомбардировки над градовете Хирошима и Нагасаки. Именно Хирохито на 16 август 1945 година, единствено седмица след атомните бомбардировки, в радиообръщение към своите жители призна, че страната повече не е в положение да продължи войната и е принудена да одобри изискванията на спечелилите, изложени в Потсдамската декларация. Актът за безусловната капитулация бе подписан на 2 септември на борда на американския военен транспортен съд " Мисури " в Токийския залив.

Това бе и формалният завършек на Втората международна война.

Нарухито, на 60 година, е първият японски император, роден след войната.

Традиционната гала се предаваше директно по японската социална телевизия.

Премиерът Абе изпрати по-рано тази заран ритуални блага в храма Ясукуни, където са вписани имената на милиони японски бойци, починали в тази и предходни войни. Сред тях са и 14 японски военачалници, наказани на гибел за военни закононарушения на следвоенния арбитражен съд в Токио. Поради това всяка сходна демонстрация на японски политик се посреща с отвращение от Китай и Южна Корея, тежко потърпевши от японската експанзия през войната. Абе избягна персонално посещаване в храма, само че на поклонение там през днешния ден отидоха 4-ма министри от неговото държавно управление, които предадоха и даровете му.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР