Япония иска от Китай да призове гражданите да спрат тормоза след началото на изпускането на отпадъчни води от Фукушима

...
Японският премиер Фумио Кишида поиска от Китай да призове гражданите
Коментари Харесай

Японският премиер Фумио Кишида поиска от Китай да призове гражданите си да спрат актовете на тормоз, включително обаждания и хвърляне на камъни по японски дипломатически съоръжения и училища, в отговор на освобождаването от Япония на обработени радиоактивни отпадъци...

От МАРИ ЯМАГУЧИ Associated Press 28 август 2023 г., 11:28 ч. Китай в понеделник да призове своите граждани да спрат действията на тормоз, включително обаждания и хвърляне на камъни по японски дипломатически съоръжения и училища, в отговор на изпускането от Япония на пречистени радиоактивни отпадъчни води от повредената атомна електроцентрала Фукушима.

„Аз трябва да кажа, че е жалко“, каза Кишида.

Той каза, че заместник-министърът на външните работи Масатака Окано е извикал китайския посланик Ву Дзянхао, за да поиска от китайския народ да действа спокойно и отговорно.

Освобождаването на пречистените отпадъчни води в океана, което започна в четвъртък и се очаква да продължи десетилетия, беше силно противопоставено от риболовни групи и от съседни страни. В отговор Китай незабавно забрани целия внос на японски морски дарове. В Южна Корея хиляди хора се присъединиха към митинги през уикенда, за да осъдят уволнението.

Актове на тормоз, включително телефонни обаждания и хвърляне на камъни, са насочени към посолството и консулствата на Япония и Японски училища в Китай, докато китайското правителство не е отговорило на искания от Япония за съвместно научно обсъждане на изданието от експерти, каза Кишида. Той каза, че японският план се разглежда от много страни като научен и прозрачен.

Японската обществена телевизия NHK каза, че хиляди обаждания от Китай са били насочени към правителствените служби във Фукушима и ядрената оператор на завода. В него се казва, че много от обаждащите се крещят на китайски, а някои крещят „глупак“ и други псувни.

Правителството на Япония и операторът на централата казват, че пречистените радиоактивни отпадъчни води са се натрупали след аварията през март 2011 г. в атомната централа, която сега възлиза на общо 134 милиона тона и се съхранява в около 1000 резервоара, заема голяма част от площта на централата и трябва да бъде премахната, за да се освободи място за изграждане на съоръжения за почистване и извеждане от експлоатация на централата, които са също се очаква да отнеме десетилетия.

Кишида също обеща в понеделник да направи всичко възможно, за да защити японската рибна индустрия от въздействието на китайската забрана за внос и каза, че ще обяви мерки за подкрепа по-късно тази седмица.

Външното министерство на Япония издаде съвет за пътуване в неделя, призоваващ японските граждани да бъдат особено внимателни в Китай, позовавайки се на ескалация на тормоза и насилствени протести и да не говорят силно на японски, за да се избегне вниманието.

У дома планът за пускане се сблъска с яростна съпротива от японски риболовни групи, които се страхуват, че ще навреди още повече на репутацията на морски дарове от Фукушима ■ площ. Групите все още се стремят да поправят щетите на бизнеса си, причинени от сривовете на три реактора в електроцентралата, причинени от мощно земетресение и цунами.

Цялата морска вода и Данните за вземане на проби от риба след пускането са далеч под зададените граници за безопасност.

Министърът на икономиката и промишлеността Ясутоши Нишимура посети Фукушима в понеделник, за да помогне с контрола на щетите. Той се присъедини към служители от верига супермаркети и опита от местно уловени миди за сърф и писия.

„Надявам се да популяризирам вкусните морски дарове от Фукушима на възможно най-много хора във и извън Япония “, каза Нишимура. „Докато безопасно извършваме освобождаването, ние ще бъдем прозрачни при разкриването на всички данни. Това е най-добрият начин да се борите с увреждането на репутацията.“

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР