Японският акции се оказаха под натиск от продажби в началото

...
Японският акции се оказаха под натиск от продажби в началото
Коментари Харесай

Понижение на японки акции след силното земетресение в Осака и ескалиращото търговско напрежение между САЩ и Канада



Японският акции се оказаха под напън от продажби при започване на новата седмица на фона на ескалиращото комерсиално напрежение сред Съединени американски щати и Китай и вследствие на земетресението от 6,1 по скалата на Рихтер, което удари Осака, отразявайки се отрицателно на акциите на фирмите за комунални услуги, чиито централи се намират в наранена от естественото злополучие провинция Канзай.

Акциите на Kansai Electric се намалиха с 1,9%, макар че от компанията обявиха, че не са открити някакви нередности в нуклеарните електроцентрали в Михама, Такахам и Охи след мощния трус, до момента в който акциите на Osaka Gas се сринаха с 3,4%.

От друга страна акциите на строителните компании в провинция Канзай нарастнаха предвид на спекулации, че ще има напредък в строителството предвид на възстановителните действия след естественото злополучие. Акциите на Asanuma Corp нарастнаха с 1,3%, а на Mori-gimi - с 1,6%.

В същото време акциите на редица водещи японски промишлени компании се намалиха предвид на опасенията, че комерсиалната война сред Съединени американски щати и Китай може да докара до утежняване на потреблението и търсенето на тяхната продукция в международен проект. Акциите на фирмите Komatsu Ltd. и Hitachi Construction Machinery се сринаха надлежно с 3,9% и с 2,8%, до момента в който акциите на компанията за индустриални роботи Fanuc Corp. се намалиха с 1,8%, а на Yaskawa Electric - с 3,0%.

Повод за тези терзания даде решението от края на предходната седмица на президента на Съединени американски щати Доналд Тръмп да показа лист с китайски артикули, които от 6-ти юли ще бъдат облагани с мито в размер на 25%. То беше последвано от обявяване на подобен лист със артикули, създавани в Съединени американски щати, от страна на китайското министерство на търговията, включващ вноса на американска соя, самолети, коли и химически артикули.

Всички това докара до намаляване на главния японски фондов показател Nikkei с 0,8% и на показателя Topix с 1,0%, като оповестените по-рано през днешния ден данни за изненадващо огромен търговски недостиг на Япония през месец май оказаха в допълнение отрицателно въздействие върху настройката на вложителите на Токийската фондов борса.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР