Японски учени създадоха яйцеклетки от клетки на мъжки мишки, съобщава

...
Японски учени създадоха яйцеклетки от клетки на мъжки мишки, съобщава
Коментари Харесай

Ще изчезнат ли жените? Японски учени създадоха яйцеклетки от клетки на мъжки мишки

Японски учени сътвориха яйцеклетки от кафези на мъжки мишки, оповестява BBC. Изследването, което към момента е в начален стадий, включва преобразяване на мъжките XY полови хромозоми в женски XX. Върху създаването на лекуване за неплодородие работи професор Кацухико Хаяши от университета в Осака.

Разработката, която той показа за издание в научното списание Nature, покачва вероятността мъжки двойки да имат свои лични деца. Професор Джордж Дейли от Медицинското учебно заведение в Харвард, който не е взел участие в проучването, съобщи, че има още дълъг път, преди обществото да бъде изправено пред сходно лекуване.

" Работата на Хаяши към момента не е оповестена, само че е завладяваща, тъй като е по-трудно това да се направи при мишки, в сравнение с при хора ", сподели той.  Проучването е показано на срещата на върха за редактиране на човешки гени в института Крик в Лондон. Проф. Хаяши е международно почитан специалист в региона на генетиката. По време на среща той акцентира, че проучването е в доста ранен стадий. Той сподели, че яйцеклетките са с ниско качество, а техниката за основаването им не може да се употребява безвредно върху хора на този стадий.

Според него обаче това може да се промени в идващите 10 години. Самото създаване на яйцеклетката става, откакто се вземе кожна клетка от мъжка мишка, а по-късно се направи на стволова клетка. Клетките са мъжки и затова имат XY хромозоми. За това учените изтриват Y хромозомата и дублират X хромозомата, която я залепват за другата X хромозома.

Този способ може да се употребява за подкрепяне на безплодни двойки, при които дамите не са в положение да създават свои лични яйцеклетки. " Дори при мишките има доста проблеми с качеството на яйцеклетката. Така че, преди да можем да мислим за лекуването на безплодието, би трябвало да преодолеем тези проблеми, което може да отнеме доста време ", сподели проф. Хаяши.

Той е безапелационен обаче, че не би одобрил това тази технология да бъде употребена от мъже, с цел да основат бебе като употребяват личната си сперма и изкуствено основани яйцеклетки. " Технически това е допустимо. Не съм толкоз сигурен дали на този стадий е безвредно, или задоволително за обществото ", счита проф. Хаяши.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР