Японски учени са създали сателит, в който са заменили всички

...
Японски учени са създали сателит, в който са заменили всички
Коментари Харесай

Дървен сателит в Космоса? Япония планира да изстреля такъв

Японски учени са основали спътник, в който са заменили всички алуминиеви съставни елементи с дърво от магнолия. Размерът на устройството също е неочакван - не по-голям от общоприета чаша, написа Дейли мейл.

Спътникът, наименуван Lignosat, в случай че бъде сполучливо изстрелян през лятото на 2024 година, ще разреши на откривателите да преминат към по-екологични материали за основаването на галактически апарати. Към момента обаче новата технология има и дефекти.

Той свети 500 трилиона пъти по-ярко от Слънцето

В ниска околоземна орбита температурата на спътника варира от - 65 до + 125 градуса по Целзий, според от надморската височина и излагането на слънце. Ето за какво ще би трябвало да се проведат редица опити, с цел да се види до каква степен дървесината ще издържи на суровите условия в Космоса. Съществуват опасения, че материалът може да се изкриви или напука в такава среда.

Резултатите от по-ранни изследвания обаче демонстрират, че дървесината, отлежала в лабораторни условия, сходни на тези в Космоса, не губи маса и не демонстрира признаци на изгниване или увреждане. Експертите, окуражени от тези резултати, изпращат материала в Космоса за една година и вършат наблюдения. Дори и освен това състояние той оживял при рисковите температури.

Взривът е бил 10 пъти по-ярък от всеки различен записана до момента

Експертите изясняват, че дървесината не се разлага заради обстоятелството, че в този развой не вземат участие О2 или живи същества.

Според учените една от дилемите на спътника е да мери деформацията на дървените структури в Космоса. Едно от преимуществата на материала е, че той не блокира електромагнитното лъчение, в това число радиовълните, които се употребяват за връзка с апарата в орбита. Това значи, че структурата може да бъде опростена и по-надеждна, защото вътре в „ кутията “ ще може да се извади цялото радиооборудване и антена.

Това, което най-вече интересува учените обаче, е друго преимущество - екологичността на дървесината. Счита се, че към септември предходната година в орбита има 10 590 спътника, от които към 8800 към момента действат.

Проблемът със зареждането стартира малко след кацането

Очаква се обстановката с галактическия отпадък единствено да се утежни през идващите години, защото от в този момент до 2031 година се планува да бъдат изстрелвани към 2500 апарата годишно.

Това значи, че тежестта на галактическия отпадък е към 11 000 тона. Това основава проблем, когато спътниците се връщат на Земята и изгарят в пластовете на атмосферата, създавайки дребни частици алуминиев оксид. Те съществено повреждат озоновия пласт, който блокира нездравословната слънчева радиация.

Инженерите се надяват, че техните дървени спътници ще бъдат устойчива опция. Друго преимущество на прекосяването към новите устройства е, че те не отделят нездравословни субстанции в атмосферата и оставят след себе си единствено разграждаща се пепел.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР