Японски учени са създали един от най-необичайните космически апарати в

...
Японски учени са създали един от най-необичайните космически апарати в
Коментари Харесай

Япония ще изстреля първия в историята дървен сателит

Японски учени са основали един от най-необичайните галактически апарати в света - дребен спътник, изработен от дърво.


Сондата LignoSat е построена от дървесина от магнолия, която е постоянна и устойчива на напукване, излиза наяве при опити, извършени на Международната галактическа станция (МКС). Сега се довършват проектите за изстрелването ѝ с американска ракета това лято, заяви " Гардиън ".

Дървеният сателит е издигнат от откриватели от Университета в Киото и дърводобивната компания Sumitomo Forestry, с цел да се тества концепцията за потребление на биоразградими материали като дървото, с цел да се ревизира дали те могат да служат като екологична опция на металите, от които понастоящем се конструират галактическите апарати.

" Всички спътници, които навлизат още веднъж в земната атмосфера, изгарят и основават дребни частици алуминий, които ще се носят в горните пластове на атмосферата в продължение на доста години. В последна сметка това ще се отрази на околната среда на Земята ", предизвести неотдавна Такао Дой, японски астронавт и аерокосмически инженер от университета в Киото.

За да се оправят с казуса, откривателите от Киото основават план за оценка на типовете дървесина, с цел да дефинират до каква степен те могат да устоят на компликациите при изстрелване в космоса и продължителни полети в орбита към Земята. Първите проби са извършени в лаборатории, които пресъздават изискванията в Космоса, и е открито, че пробите от дървесина не са претърпели измерими промени в масата или признаци на разложение или увреждане.

" Способността на дървесината да устоя на тези условия ни изуми ", споделя Коджи Мурата, началник на плана.

След тези проби пробите са изпратени на МКС, където са подложени на тествания в продължение на съвсем една година, преди да бъдат върнати назад на Земята. И в този случай те не демонстрират съвсем никакви признаци на увреждане - събитие, което Мурата изяснява с обстоятелството, че в Космоса няма О2, който би могъл да провокира изгаряне на дървесината, и няма живи същества, които да я накарат да изгние.

Тествани са няколко типа дървесина, в това число японска череша, като най-здрава се оказва дървесината от магнолия. Сега това дърво е употребявано за построяването на дървения спътник на Киото, който ще организира редица опити, " които ще дефинират какъв брой добре се показва галактическият уред в орбита ", уточни Мурата.

" Една от задачите на спътника е да се мери деформацията на дървената структура в космоса. Дървото е трайно и устойчиво в една посока, само че може да е склонно към промени в размерите и напукване в друга ", акцентира той пред " Обзървър ".

Мурата добави, че към момента не е взето дефинитивно решение за ракетата-носител, като изборът към този момент е ограничен до полет това лято на снабдителния транспортен съд Cygnus на Orbital Sciences до МКС или сходна задача Dragon на SpaceX малко по-късно през годината. Очаква се сондата, която е с размерите на чаша за кафе, да работи в космоса най-малко шест месеца, преди да ѝ бъде позволено да навлезе в горните пластове на атмосферата.

Ако LignoSat се показа добре по време на работата си в орбита, тогава може да се отвори вратата за потреблението на дървото като материал за конструиране на повече спътници. Смята се, че в бъдеще годишно ще бъдат изстрелвани повече от 2000 галактически апарата, а алуминият, който те евентуално ще отсрочват в горните пластове на атмосферата, до момента в който изгарят при връщането си в атмосферата, скоро може да сътвори съществени екологични проблеми.

Неотдавнашни проучвания, извършени от учени от Университета на Британска Колумбия, Канада, разкриха, че алуминият от навлизащите в атмосферата спътници може да докара до съществено разрушение на озоновия пласт, който защищава Земята от ултравиолетовата радиация на Слънцето, и да повлияе на количеството слънчева светлина, която минава през атмосферата и доближава до земята.

Това обаче не би трябвало да е проблем за спътниците, построени от дърво, като LignoSat, които при изгарянето си при нахлуване в атмосферата след привършване на задачата си ще отделят единствено тънък прахуляк от биоразградима пепел. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР