Японски учени представиха нов антикоагулант без странични ефекти. Характеристиките на

...
Японски учени представиха нов антикоагулант без странични ефекти. Характеристиките на
Коментари Харесай

Създадоха ДНК лекарство за лечение на тромбозата

Японски учени показаха нов антикоагулант без странични резултати. Характеристиките на лекарството не носят опасности от кървене и е уместно даже за бременни дами, защото не може да проникне през плацентата. По предварителни оценки новият метод е 10 пъти по-ефективен от сегашните способи за лекуване на тромбозата.

Антикоагулантите са медикаменти за разреждане на кръвта и се употребяват за лекуване на доста положения, в това число сърдечни пристъпи и COVID-19. Хепаринът, необятно употребен за попречване на тромбози, крие опасности от странични резултати като хепарин-индуцирана тромбоцитопения, по тази причина откриватели от Токийския университет работят за създаване на безвреден антикоагулант без опасности от кървене или спомагателни тромбози.

Учените са създали инхибитор на тромбина от ново потомство, който се състои от ДНК молекули и задейства механизма за блокиране на кървенето. Основната молекула на лекарството, която може да се свързва с няколко цели по едно и също време, се назовава биспецифичен апамер. Важно е, че ДНК молекулите в лекарството са задоволително огромни, с цел да не могат да преминат защитната преграда на плацентата, което прави лекарството евентуално безвредно за плода.

Благодарение на потреблението на по-къси сектори от ДНК ефикасността на новото лекарство е към 10 пъти по-висока от съществуващите през днешния ден аналози, демонстрират предклиничните опити. Не са регистрирани затруднения.

Клиничните проучвания на лекарството върху хора към този момент започнаха и ще продължат най-вече две години.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР