Японски учени откриха нов вид порьозен „аеролед”, който е най-леката

...
Японски учени откриха нов вид порьозен „аеролед”, който е най-леката
Коментари Харесай

Японски учени направиха гелоподобен лед – най-леката известна форма на водата

Японски учени откриха нов тип порьозен „ аеролед”, който е най-леката форма на водата, заяви „ Ню сайънтист”. Това е 18-ият тип лед, прочут на науката.

При елементарния лед, водата се охлажда при „ нормална” температура и налягане и молекулите ѝ образуват твърди кристали с шестоъгълна форма.

При друго налягане и температура обаче тази настройка се трансформира. При високо налягане ледът става по-плътен, а при по-ниско – по-рехав .

Единствените известни форми на леда с ниска компактност до момента бяха галактическите фулерени, които са с 80% от плътността на естествения лед, и зеолитният лед, който имитира структурата на минерала със същото име, като плътността му е от 50 до 90% от тази на естествения.

Учените от японския университет „ Акаяма” са симулирали повече от 300 разнообразни наноструктури, с цел да видят какъв брой постоянни са те при ниско налягане.

Аероледът е постоянен при температура към 0 Келвина (т.е. безспорната нула), само че с увеличението ѝ става неустойчив.

Масакадзу Мацумото от екипа е уверен, че с компютърни симулации могат да бъдат основани още такива леки ледове, само че това би било мъчно в действителния свят поради нужното ниско налягане и ниска температура.

Изследването способства за опознаване на държанието на водните молекули.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР