Японски източници съобщават, че американската компания 24M Technologies възнамерява да

...
Японски източници съобщават, че американската компания 24M Technologies възнамерява да
Коментари Харесай

Американски стартъп ще произвежда литиеви батерии с пластмасов електролит – те ще са с 40% по-евтини от сегашните

Японски източници оповестяват, че американската компания 24M Technologies има намерение да стартира всеобщо произвеждане на новаторски тягови акумулатори за електрически автомобили още през 2025 година. Японски производители ще създават тези акумулатори по лиценз. Очаква се новите акумулатори да бъдат с 40% по-евтини от обичайните литиево-йонни акумулатори, основани на течен електролит и да бъдат доста по-безопасни.

Индустрията на електрическите автомобили незабавно се нуждае от по-безопасни, по-капацитетни и по-евтини тягови акумулатори, без които не може да се осъществя цялостният капацитет на новия екологичен превоз. Производството на литиеви акумулатори с течен електролит не може да извърши изцяло всички тези условия по едно и също време, макар че напредъкът не може да бъде непризнат. Значителен пробив във всички направления дават обещание батериите с напълно корав електролит, само че всеобщото им произвеждане надали ще стартира преди 2027 година.

Батериите с „ пластмасов “ електролит могат да се трансфорат в междинна опция. Такива акумулатори се създават от американската компания 24M Technologies. До известна степен Tesla има намерение да върви по нейните стъпки, заради което даже притегли един от водещите експерти на 24M да се причисли към Tesla. Пластмасовият електролит ще бъде по-малко предразположен на риск от пожар, както и изцяло корав електролит. Освен това производството на акумулатори с пластмасов електролит дава обещание да бъде с 40 % по-евтино от производството на литиеви акумулатори с течен електролит, което ще бъде спомагателен тласък за прекосяване към електрически транспортни средства.

24M Technologies няма да създава сама новаторските акумулатори, а има намерение да печели пари от продажбата на лицензи. Според японски източници компанията възнамерява да стартира всеобщо произвеждане на батериите в Япония, Индия и Китай след 2025 гoдина посредством локални и задгранични производители на акумулатори, в това число японската Kyocera, която е лицензирала технологията. Тези производители на собствен ред ще доставят акумулатори на производителите на електрически автомобили в Азия, Европа и Съединени американски щати.

В същото време разработчикът не крие, че батериите с пластмасов електролит са с по-нисък потенциал от литиево-йонните. Това е евентуален минус, защото в случай че се употребяват в електрически коли, те ще предложат по-малък пробег от този, който оферират в литиево-йонните акумулатори сега. Новите акумулатори дават обещание да привлекат вниманието с по-ниските си цени и по-голямата си надеждност, а потенциалът им последователно ще се усилва и в последна сметка даже ще надмине индикаторите на обичайните литиево-йонни акумулатори, основани на течен електролит.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР