Японската компания NTT преработи софтуерен инструмент, базиран на алгоритми за

...
Японската компания NTT преработи софтуерен инструмент, базиран на алгоритми за
Коментари Харесай

NTT адаптира AI инструмент с цел отстраняване на неизправности в реактори за термоядрен синтез

Японската компания NTT преработи софтуерен инструмент, основан на логаритми за изкуствен интелект, който в началото е употребен за наблюдаване на телекомуникационните мрежи, и го приспособява за прогнозиране на аномалиите в реакторите за термоядрен синтез.

NTT работи взаимно със експерти по плана ITER – страните работят взаимно от месец май 2020 година Японските специалисти считат, че системата за изкуствен интелект DeAnoS (Deep Anomaly Surveillance) може да се употребява за наблюдаване на термоядрената апаратура ITER, като предотвратява повреди в оборудването и способства за „ безпроблемната работа на опита “.

Безпроблемната работа е от жизненоважно значение за реакторите за термоядрен синтез, защото те би трябвало да работят при температури от стотици милиони градуси по Целзий. Един отвод може да повреди оборудването и да провокира други проблеми, които могат да доведат до дни или седмици престой. DeANoS оказва помощ да се открият повредите в реактора и да се оценят аномалиите, след което проучва тяхното влияние върху интервенциите въз основа на дълготрайни данни.

В взаимния план NTT ще подсигурява, че сигналите на DeANoS са оперативни и надеждни, а експертите от ITER ще дават оперативни данни и тестова среда. Ако тестванията са сполучливи, обсегът на системата ще се разшири.

Съоръженията за термоядрен синтез имитират процесите, които зареждат Слънцето – за тях е нужна плазма при извънредно високи температури, която се задържа в мощно магнитно поле. Тази технология ще създава чиста сила без рисковете, свързани с друга технология – нуклеарното разделяне. Планира се главният реактор за термоядрен синтез на ITER да бъде пуснат през 2025 година

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР