Японската компания Nidec ще инвестира около 200 млрд. йени ($1,9

...
Японската компания Nidec ще инвестира около 200 млрд. йени ($1,9
Коментари Харесай

Японски гигант инвестира $1.9 милиарда в завод за мотори за електромобили в Сърбия

Японската компания Nidec ще влага към 200 милиарда йени ($1,9 млрд.) в построяването на нов цех за мотори за електрически автомобили в Сърбия, оповестява бизнес изданието Nikkei, цитирайки свои източници. Производителят води договаряния с локалните управляващи в западната ни съседка, като се чака скоро те да приключат сполучливо. Към завода ще има и център за развойна активност.

Nidec влага в разширение на потенциала си за произвеждане на електромотори в Китай, най-големият пазар на нови коли в света. Сега компанията желае да стъпи и на Стария континент, който също демонстрира висок капацитет.

Новият цех ще има потенциал от сред 200 хиляди и 300 хиляди мотора до 2023 година Nidec ще построи фабрики и във Полша и Франция през 2022 година, само че сръбската фабрика ще бъде най-големият индустриален хъб в Европа.

През първото полугодие на 2020 година продажбите на електрически автомобили и плъгин хибриди в Европа се повишиха с 62% до 399 хиляди, по данни на Европейската асоциация на автомобилните производители. Докладът, който включва и страните от континента, които не членуват в Европейския съюз, слагат Европа до Китай като водещи пазари. Според JATO Dynamics през септември електрическите автомобили и хибридите изпреварват продажбите на дизелови коли. Германските производители Volkswagen и Daimler уголемяват доста портфолиото си от електрически автомобили, а Tesla ще приключи първия си европейски цех през идната година.
 Електрицифираните коли изпревариха дизела по продажби в Европа
Електрицифираните коли изпревариха дизела по продажби в Европа

За първи път в историята

Търсенето на Стария континент се поддържа от новите правила на Европейския съюз, съгласно които продадените коли на даден производител в дадена година не би трябвало да надвишават междинни излъчвания CO2 от 95 грама на километър. Последващо стягане се чака през 2025 година и 2030 г.В отговор на търсенето, производителите на акумулатори LG Chem и Samsung SDI построяват фабрики в Източна Европа.

Китайските компании също настъпват. Contemporary Amperex Technology Ltd., или CATL, влага $2 милиарда в цех в Германия. Компанията към този момент има контракти за доставка с BMW и Volkswagen.

Японската група Toray Industries пък отваря нов цех в Унгария през 2022 година В него ще се създават сепаратори за литиево-йонни акумулатори.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР