Японска неправителствена организация е била посредник в схема за незаконни

...
Японска неправителствена организация е била посредник в схема за незаконни
Коментари Харесай

Японско разследване уличи българска болница в участие в международна схема за незаконни трансплантации

Японска неправителствена организация е била медиатор в скица за противозаконни трансплантации от живи донори, в която участник се оказва и българска болница. Това сочи следствие на японската медия.

Според данните на японското издание организацията си сътрудничила с турски жител - 58-годишен мъж, представящ се за доктор, задържан от украинските управляващи през 2017 година по съмнение за присъединяване в трафик на органи, като му осигурявала пациенти.

Името му не се загатва, само че изданието отбелязва, че от НПО-то той получил " донорска такса " от към 15 000 $ за трансплантация на бъбрек от жив донор за японски пациент в Киргизстан предходната година.

От записи, с които медията разполага, излиза наяве, че японската Неправителствени организации трябвало да изпрати пациенти за трансплантации в Шри Ланка, осведоми Dir.bg. Операциите обаче не са осъществени поради политически разтърсвания в страната.

През април година по-рано на двама японци били трансплантирани бъбреци в лечебно заведение в България, като интервенцията била проведена от същия турски жител.

Двете трансплантации били сполучливи, само че турчинът спрял организацията на медицинските интервенции, откакто българските управляващи почнали следствие за сходна скица с органи от живи донори, показва медията.

The Yomiuri Shimbun разкрива още няколко случаи от миналата година по схемата с изпратени за интервенция пациенти в Узбекистан и Киргистан. Един от донорите бил от Украйна, има и умрял трансплантиран пациент.

Тази година турчинът възнамерявал интервенциите да се организират в Шри Ланка. На онлайн среща през май той споделил, представен от японската медия: " Можем да стартираме когато и да е ", а шефът на Неправителствени организации дал отговор: " Бихме желали да започнете да насочвате пациенти към юли. "

На втора среща през юни турчинът изискал здравна информация и акт за раждане. " Нека побързаме и да го направим; в случай че при един човек е сполучливо, тогава ще стартираме да изпращаме по двама души всеки месец, общо 10 пациенти ", дава отговор шефът на oрганизацията.

Японската Неправителствени организации изрично отхвърля обвиняванията в трафик на органи от живи донори.

В България през юни 2021 година целият съвет на шефовете на болница " Лозенец " беше освободен от тогавашния длъжностен министър на опазването на здравето Стойчо Кацаров, който заяви на брифинг, че има сигнали за схеми с подправени документи за трансплантации.

" В интервала 2019/21 - до 27 април 2021 година, в болница " Лозенец " са осъществени 14 трансплантации от живи донори на бъбрек. Всички донори са младежи от Украйна и Молдова - Валентин, Артьом, Руслан и прочие. Донорите са племенници от Молдова или Украйна, а реципиентите са чичовци или лели от Израел, Япония, Йордания, Оман. Има всички учредения да се счита, че тези хора не са родственици между тях. Законът не разрешава донорство в случай че няма директна родствена връзка сред донора и реципиента. Агенция " Медицински контрол " има процедура за инспекция, когато има подозрение, че хората не са родни, защото това е престъпно закононарушение. Тя е правила инспекции и е получавала информация от съответните страни - страните на реципиентите - Израел, че това са подправени самоличности. Тези документи са постъпили в Министерството на здравеопазването, само че не е последвала никаква реакция ", изясни тогава служебният здравен министър.

От лечебното заведение отхвърлиха информацията.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР