Японска лаборатория внесе ебола, както и четири други вирус на

...
Японска лаборатория внесе ебола, както и четири други вирус на
Коментари Харесай

Япония внесе ебола и други опасни вируси, за да се подготви за олимпийските игри през 2020-а

Японска лаборатория внесе ебола, както и четири други вирус на хеморагична тресчица, в страната. Тъкмо в точния момент за Летните олимпийски игри през 2020 година в Токио.

Тези мощно заразни патогени са били вкарани в Япония от незнайна страна от Националния институт по заразни заболявания (NIID), част от японското Министерство на здравеопазването, труда и благосъстоянието. В момента те се намират в лабораторията на NIID с високо равнище на сигурност в Мусашимураяма, западно Токио.

На пръв взор внасянето на мощно болести микроби на острова може и да не наподобява като изключително добра концепция. Тази самодейност обаче е част от огромния проект на страната да се приготви за евентуален зараза на вируса. Наскоро за ебола бе обявено даже в Конго и Япония изцяло осъзнава рисковете, свързани с приемането на над 600 хиляди туристи от целия свят през 2020 година по отношение на летните олимпийски игри.

Още през ноември 2018 година японските медии оповестиха, че локалните управляващи желаят да се снабдят с вируса, с цел да могат да разработят по-добри системи за разпознаването преди началото на игрите. Освен това съгласно тях е от основно значение да имат непосреден достъп до вируса, с цел да могат да създадат бързи и верни диагнози на даден пациент (в случай че нещата излязат отвън надзор и настъпи епидемия).



Снимка: Davide Calabresi / Shutterstock.com

Ебола е извънредно заразна болест. В началния интервал на заразяването вирусоносителят отделя вируси с всички свои телесни тайни (пот, кръв, лимфа, слюнка, урина, семенна течност, фекалии), като след прочут интервал вирусът се отделя и от разрушените от него кафези на епидермиса и тогава даже докосването до кожата може да аргументи заразяване.

При вероятно (само)излекуване вирусът продължава да живее в допълнение 7 – 8 седмици в мъжката полова система, правейки семенната течност през този интервал рискова даже и след „ цялостното “ изцеление.

Срещу ебола няма открита ваксина. Една от аргументите е, че към момента не е прочут естественият контейнер на вируса в природата. Най-често хората се заразяват от контакт със секретите на към този момент инфектиран човек, като към момента не е известна повода за спорадичните епидемиологични гърмежи на заболяването в Африка. От четирите вируса, три (Ebola-Zaire, Ebola-Sudan и Ebola-Tai) са открити в Африка като причинители на епидемии измежду хората, до момента в който Ebola-Reston е открит в Съединени американски щати и Италия в маймуни, импортирани от Филипините. За него се допуска, че не предизвиква болестта у хората.

И петте патогена, импортирани от NIID, са вируси, които се предават извънредно елементарно и могат да предизвикат хеморагична тресчица. Освен ебола, лабораторията се е сдобила и с вирусите, презивикали южноафриканската хеморагична тресчица, марбургската хеморагична тресчица, тази в Крим и Конго, както и болесттите в Ласа.

Източник: IFLScience

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР