Япония ще се опита да навакса изоставането в чиповете от

...
Коментари Харесай

Япония ще догонва Тайван с 2-нм производство на чипове


Япония ще се опита да навакса изоставането в чиповете от Тайван и Южна Корея
(снимка: CC0 Public Domain)

Япон ският консорциум Rapidus, подкрепян от държавното управление, има намерение да стартира пилотно произвеждане на 2-нанометрови чипове през първата половина на 2025 година, съгласно източници от управлението на компанията, на които се базира Nikkei Asian Review.

Rapidus би трябвало да съблюдава оповестения период, с цел да стартира всеобщо произвеждане по 2-нм технология в края на десетилетието. Ако компанията се движи по проект, тя съвсем ще настигне тайванския колос TSMC – най-големия производител на чипове по контракт в света, който има намерение да стартира пълномащабно произвеждане по 2-нм технология през 2025 година

До март тази година Rapidus ще вземе решение за мястото на предприятието, в което ще се създават 2-нанометровите чипове. Локацията ще изисква постоянна водоснабдителна и електрическа инфраструктура, както и опция за елементарно привличане на локален и задграничен личен състав.
още по темата
Очаква се 2-нм чипове да намерят приложение в областта на изкуствения разсъдък и суперкомпютрите на бъдещето. Усвояването на производството на чипове по 2-нм развой не е тривиална задача, защото стъпва на нова архитектура, която е друга от употребяваната в 12- или 28-нм артикули, които TSMC ще стартира да създава в нов цех в Япония още през 2024 година

Rapidus прави оценка инвестицията в предприятието на към 15 милиарда $. Компанията дава обещание да оказва помощ на клиентите с създаване на чипове и усъвършенстване на индустриалния развой, с цел да понижи времето за стартиране на готовите артикули. Предполага се, че това ще ѝ даде преимущество пред TSMC и Samsung, които създават разнообразни типове артикули в големи размери. Rapidus, въпреки това, ще създава единствено напреднали чипове с висок марж на облага.

В края на 2022 година компанията подписа лицензионно съглашение с IBM, която година по-рано сполучливо пусна първообраз на 2-нм клетка памет. Rapidus скоро ще изпрати личен състав в Съединени американски щати на образование по нужните технологии, защото пълномащабното 2-нм произвеждане ще изисква напъните на „ стотици инженери ”.

Много вложители на Rapidus, в това число Toyota Motor, Sony Group, Denso и Kioxia, предоставиха на компанията свои експерти от разнообразни области. В края на предходната година водещи японски компании, дружно с управляващите на страната, взеха решение да основат взаимно дружество за полупроводници. Факт е, че Япония, в миналото водач на пазара на чипове, през днешния ден изостава доста от съседи като Тайван или Южна Корея в тази област.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР