Япония ще получи днес окончателен доклад от надзорния орган на

...
Япония ще получи днес окончателен доклад от надзорния орган на
Коментари Харесай

Япония чака одобрение от МААЕ, за да изпусне радиоактивна вода от АЕЦ „Фукушима” в океана

Япония ще получи през днешния ден финален отчет от надзорния орган на Организация на обединените нации, който се чака да утвърди проекта за изпускането на радиоактивна вода в океана през идващите 30-40 години от съществено развалената от цунами атомна електроцентрала " Фукушима " , оповестиха Ройтерс и Асошиейтед прес.

Генералният шеф на Международната организация за атомна сила (МААЕ) Рафаел Гроси стартира през днешния ден своето четиридневно посещаване в страната. Той ще се срещне с министър-председателя Фумио Кишида и ще показа резултатите от двугодишния обзор на сигурността.
Досега всички междинни оценки на МААЕ са били позитивни и в окончателния отчет се чака да бъде посочено, че проектите за взимане на проби, резултатите от проучванията и мониторинга на водата, свързани с изпускането, са съответни и дават отговор на интернационалните условия, отбелязва АП.

Япония към момента не е показала точна дата, на която ще стартира изпускането на радиоактивната вода , в очакване на окончателните резултати на МААЕ и формалното утвърждение от страната на националния нуклеарен регулатор " Токио електрик пауър къмпани " (Tokyo Electric Power Company - TEPCO). Окончателното мнение на регулаторния орган може да бъде издадено още тази седмица.

Планът на държавното управление обаче срещна яростна опозиция от някои прилежащи страни, включително Южна Корея , тихоокеанските островни страни и най-много от страна на Китай , който го назова " безконтролен и неизвестен " и евентуална опасност за хранителната и екологична сигурност. 

Чрез посолството си в Япония Пекин през днешния ден още веднъж се опълчи на проекта, като съобщи, че отчетът на МААЕ не може да бъде " пропуск " за изпускането на водата и прикани за неговото преустановяване. Японското министерство на външните работи съобщи, че е направило многократни опити да изясни на представителите на Пекин научните учредения за позицията на Токио, само че предложенията му са били подценени.
Местните японски риболовен общности също се притесняват от риск за репутацията си и по-нататъшната загуба на бизнес.

По-късно през днешния ден Гроси ще посети на място АЕЦ " Фукушима " , която бе съществено развалена и понесе обилни вреди при при мощно земетресение и последвало цунами през 2011 година, напомнят организациите.

За да понижи безпокойството в намиращите се наоколо страни, се чака след визитата си в Япония генералният шеф на МААЕ да се насочи към Южна Корея, Нова Зеландия и островите Кук, където да разсее подозренията към изпускането на радиоактивна вода.

Япония възнамерява да изхвърли към 1,3 милиона тона вода , употребена при охлаждането на турбините в атомната електроцентрала.
Водата е филтрирана, с цел да се отстранят от нея множеството радиоактивни детайли като тритий - изотоп на водорода, който мъчно се отделя от нея.

Преди да бъде изпусната в Тихия океан, пречистената вода ще бъде разредена до равнища, които са доста по-ниски от интернационално утвърдените равнища на изотопа.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР