Япония се очаква да обяви в петък най-същественото преразглеждане на

...
Япония се очаква да обяви в петък най-същественото преразглеждане на
Коментари Харесай

Япония обявява историческа ревизия на военната си доктрина

Япония се чака да разгласи в петък най-същественото преразглеждане на отбранителната си теория от близо десетилетие - Токио планува да вдигне военните си разноски, да реорганизира командването и да усили обсега на своите ракети на фона на опълчването с Китай.

Това е доста значим брат за страната, чиято пацифистка конституция, призната след провалянето й във Втората международна война, по принцип й не разрешава да има същинска войска.

" Да засилим радикално отбранителните си качества - ето най-неотложното предизвикателство в тази сложна обстановка със сигурността ", посочи през уикенда министър председателят Фумио Кишида.

Тази смяна е последица най-много от възходящите опасения на Токио от военната мощност и упоритостите на Китай в Азиатско-Тихоокеанския район.

Повтарящите се ракетни пускове на Северна Корея и нахлуването на Русия в Украйна също играят роля, както и чувството, че отбраната на Вашингтон, обезпечена от Японско-американския контракт за сигурност, сама по себе си не е задоволителна.

Способност за контраудар

В новата си " тактика за национална сигурност " Япония планува преди всичко да удвои годишния си бюджет за защита - до 2027 година да го усили от близо 1% от своя Брутният вътрешен продукт на 2%. Така страната ще се причисли към сходен ангажимент, стихотворец към този момент от другите страни в НАТО.

Япония счита по-специално да придобие " дарба за контраудар " - идея, която до неотдавна би била оценена като несъвместима с конституцията й. Това ще й разреши да поразява застрашаващи архипелага цели на територията на прилежащи страни, даже превантивно.

Според локалните медии Токио би трябвало въпреки всичко да подчертае, че държи тактиката му да се базира на правилото на " самоотбраната ", и че спазвайки конституцията, няма предпочитание да стане " военна мощ ".

Япония счита апропо да купи до 500 американски крилати ракети " Томахок ", в същото време модернизирайки сегашния си боеприпас.

В петък предходната седмица страната разгласи също така, че се кани дружно с Англия и Италия да сътвори нов военен аероплан. Според локалния щемпел тя планува също да построи стотина склада за муниции и да изстреля спътници, с цел да насочва по-добре евентуалните си бъдещи ответни удари.

При това японското висше военно командване следва до пет години да се сплоти, като слее управления на трите сегашни клона от Силите за самозащита.

Присъствието на Силите за самозащита на най-южните острови от архипелага, ситуирани най-близо до Тайван, надлежно до Китай, в това време - отново съгласно японските медии - би трябвало да бъде увеличено, в това число посредством увеличение съвсем тройно на силите, предопределени да прехващат балистични ракети.

По-скоро нормализация, а не милитаризъм

Изглежда, че в новата национална отбранителна тактика ще бъде упоменат Китай.

Либерално-демократическата партия (ЛДП - десни националисти) отпред с Фумио Кишида би желала да употребява термина китайска " опасност ", само че в предстоящите в петък публични документи Пекин евентуално ще се преглежда като източник на " съществено безпокойствие " - отстъпка в интерес на партията " Комейто ", десноцентристкия съдружник на ЛДП.

Дори и това ще е безспорно сгъстяване на тона спрямо първата оповестена национална тактика за сигурност на Япония от 2013 година, когато Токио заявяваше, че се стреми да търси " взаимноизгодно стратегическо партньорство " с Пекин. Този израз вероятно е липсващ към този момент от документа.

Отдавнашните паники на Япония, свързани с Китай, се ускориха през август, когато зачестиха военните учения на Пекин наоколо до Тайван и по време на които ракети паднаха в изключителната морска икономическа зона на японския архипелаг.

Много е евентуално новата японска тактика да подразни Пекин, който постоянно напомня жестокия японски милитаризъм от първата половина на ХХ век, чиято жертва бе и Китай.

Но съгласно архитектите на новата тактика тази ревизирана теория е по-скоро " последният към този момент стадий от една мудна и постепенна нормализация " на японската позиция по въпросите на защитата и националната сигурност, счита Джеймс Брейди, вицепрезидент на изследователския център " Тенео ".

Превод: Андрей Шарков/БТА
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР