Япония реши днес да отложи с пет години изваждането на

...
Япония реши днес да отложи с пет години изваждането на
Коментари Харесай

Япония реши да отложи с пет години ваденето на ядреното гориво от "Фукушима"

Япония реши през днешния ден да отсрочи с пет години изваждането на хиляди пръти отработено нуклеарно гориво от нуклеарните реактори на опустошената от пагубно земетресение и цунами атомна електроцентрала " Фукушима ", съобщи ДПА, представена от Българска телеграфна агенция.

Японското държавно управление преразгледа " пътната карта " за извеждане от употреба на нуклеарната централа и прикани нейния оператор, компанията " Токио електрик пауър " да ускори ограниченията за сигурност.

Съгласно новата пътна карта компанията оператор ще стартира да изважда нуклеарното гориво от първи реактор на централата през фискалната 2027 или фискалната 2028 година, разгласи през днешния ден държавното управление.

При реактор две тази процедура се чака да стартира с една до три години забавяне - сред 2024 година и 2026 фискална година

На 11 март 2011 година централата бе разтърсена от мощно земетресение, а последвалото го цунами аргументи огромни вреди, в това число и разтопяване в три от шестте реактора. Десетки хиляди поданици на покрайнините по този начин и не можаха да се приберат в домовете си поради радиацията. Изваждането на разтопеното гориво от трите реактора е най-рискованата интервенция в процеса по извеждане на централата от употреба.

Токио има желание да приключи до март 2032 година процеса по пренасяне на 4741 пръти отработено нуклеарно гориво от всичките шест реактора на централата. Работата по премахване на отработеното гориво към този момент завърши в реактор 4.
Целият развой по извеждането на централата от употреба се чака да трае към 40 години.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР