Япония регистрира икономически растеж от 21,4 процента на годишна основа

...
Япония регистрира икономически растеж от 21,4 процента на годишна основа
Коментари Харесай

Япония излезе от рецесията, ръст на производството в Китай

Япония записва стопански напредък от 21,4 % на годишна основа през третото тримесечие на годината, оповестиха от държавното управление в Токио.

Така третата стопанска система в света излезе от рецесията, в която беше изпаднала още преди пандемията от новия ковид. Здравната рецесия утежни обстановката, като през второто тримесечие беше маркиран рекорден спад от 28,8 на 100.

Растежът от юли до септември е по-висок от упования, оповестява БНР.

По данни на китайската Национална статистическа работа промишленото произвеждане в Китай се е нараснало през октомври с 6,9 % на годишна основа, което също е повече от предстоящото, като от началото на годината се усилват с 1,8% по отношение на първите 10 месеца на 2019 г.

Продажбите на дребно нарастват през октомври с 4,3%, само че към момента бележат намаляване от 5,9% в границите на първите 10 месеца на годината.

От началото на годината дълготрайните вложения се покачват с 1,8% на годишна база.

Нивото на безработица в Китай пък понижава през октомври до 5,3% от 5,4% през септември.

Китай стартира да се възвръща от рецесията, провокирана от новия ковид, по-рано от останалите огромни стопански системи, като последните данни демонстрират, че ускореният стопански напредък остава в действие и през октомври.

Добрите данни, както от Китай, по този начин и от Япония, а също и очакванията за бъдеща ваксина против новия ковид, покачиха котировките в Азия до рекордни нива през днешния ден.

Подкрепа за подема на азиатските тържища оказа и контрактуваният максимален търговски съюз в света, откакто петнадесет страни от Азиатско-тихоокеанския район подписаха в неделя " Регионално всеобхватно икономическо партньорство ".
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР