Япония протестира пред Световната търговска организация (СТО) заради забраната на

...
Япония протестира пред Световната търговска организация (СТО) заради забраната на
Коментари Харесай

Япония протестира пред СТО заради китайската забрана за морски дарове

Япония стачкува пред Световната комерсиална организация (СТО) поради възбраната на Китай за импорт на японски морски блага след изпускането на радиоактивни отпадъчни води от атомната централа " Фукушима " . Това оповестиха от японското външно министерство късно в понеделник, оповестява " Ройтерс ".

Япония е оповестила на организацията, че китайската възбрана е " изцяло неприемлива ".

На 31 август Китай е изпратил нотификация до СТО по отношение на ограниченията си за прекъсване на японския импорт на водни артикули.

Япония прикани действието да бъде анулирано неотложно и разгласи, че ще изясни позициите си в съответните комитети на комерсиалната организация. Очаква се и да подаде тъжба в СТО. Посланикът на Съединени американски щати в Япония сподели предходната седмица, че Съединените щати биха я подкрепили.
 Съединени американски щати: Реакцията на Китай по отношение на Обновена
Съединени американски щати: Реакцията на Китай по отношение на " Фукушима " е икономическо извиване на ръце

Съединени американски щати ще поддържа Япония, в случай че сезира Световната комерсиална организация

Япония счита да изясни сигурността на изпуснатата радиоактивна вода на разнообразни дипломатически конгреси, в това число в Индонезия и този месец, сподели основният секретар на кабинета Хирокадзу Мацуно пред кореспонденти във вторник.

" Нищо не е решено по отношение на срещата на водачите на Япония и Китай ", добави Мацуно, върховен представител на държавното управление на Токио. Японският министър председател Фумио Кишида и китайският министър председател Ли Цян ще участват на срещите на върха на АСЕАН и Г-20, а .

В настрана изказване в понеделник външното министерство на Токио сподели, че Япония също е поискала от Китай да организира полемики по отношение на възбраната за импорт въз основа на наредбите на комерсиалния пакт за районно всеобхватно икономическо партньорство.

Въпреки че морските артикули съставляват по-малко от 1% от международната търговия на Япония, страната е изнесла за Китай морски артикули на стойност към 600 милиона $ през 2022 година Това прави го прави най-големият пазар за японски експорт, следван от Хонконг.
 Япония упрекна Китай за закани, получени поради Фукушима
Япония упрекна Китай за закани, получени поради Фукушима

Страната стартира да изпуска нечистите води от Фукушима в океана

Данни от вторник демонстрираха, че износът на морски артикули за Китай е намалял през юли с 23% на годишна база до 7,7 милиарда йени (52,44 милиона долара).

Стоките, предопределени за Китай, са подложени на по-строги инспекции, откогато Япония разгласи проекта си да пусне водата от Фукушима. Страната следва да похарчи повече от 100 милиарда йени (682 милиона долара) в поддръжка на локалната рибна промишленост.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР