Япония планира да рестартира неработещи ядрени централи и да проучи

...
Япония планира да рестартира неработещи ядрени централи и да проучи
Коментари Харесай

Кризата тласна дори Япония към рязък завой в енергетиката

Япония възнамерява да рестартира неработещи нуклеарни централи и да изследва вариантите за създаване на реактори от последващо потомство. Това сподели в сряда министър председателят Фумио Кишида, поставяйки началото на огромна смяна в политиката във връзка с нуклеарната сила на страната десетилетие след злополуката във Фукушима.

Правителството ще прегледа и опцията за удължение на живота на алтивните реактори, стана ясно още от думите на Кишида. Изказванията му акцентират смяната в публичното мнение на фона на войната в Украйна и разрастващата се енергийна неустановеност.

Тенденцията към преосмисляне на нуклеарната политика е в ход на доста други места по света. А повишаването на горивата няма по какъв начин да не въздейства върху мнението на жителите и готовността им да преглътнат опасенията си. 

Япония спря множеството си нуклеарни централи през миналите 10 години, откакто мощно земетресение и цунами през 2011 година провокираха нуклеарна злополука в електроцентралата Фукушима Даичи. Страната, ситуирана върху сеизмично дейна територия, се бе зарекла да не строи нови реактори. Затова и последните сигнали за смяна в тази политика се преглеждат като ослепителен и непредвиден поврат в строгата линия на политиката ѝ.

Междувременно управляващите пробват да ускорят зелената промяна на третата по величина стопанска система в света. Ядрената сила, към която обществото бе мощно срещу след рецесията във Фукушима, към този момент стартира да се преглежда от японското държавно управление като вероятен детайл от тактиката за реализиране на екологичните цели на страната.

Ако обявата ви е била забавна и потребна, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР