Япония отбелязва днес годишнината от земетресението и вълни цунами, които

...
Япония отбелязва днес годишнината от земетресението и вълни цунами, които
Коментари Харесай

Япония отбелязва 12 години от земетресението, довело до авария в АЕЦ Фукушима

Япония отбелязва през днешния ден годишнината от земетресението и талази цунами, които доведоха до повредата в атомната централа " Фукушима-1 ". Бедствието лиши живота на над 18 хиляди души и провокира случай с дълготрайни последствия.

Япония резервира минута безмълвие в 14.46 ч. - точния час на разрушителното земетресение с магнитуд 9. Премиерът Фумио Кишида участва на възпоменателна гала в префектура Фукушима.

12 години след бедствието възобновяване напредва, само че над 30 хиляди души към момента не могат да се върнат в домовете си.

Плановете за справяне с изтеклата радиация не престават да провокират дискусия. През пролетта или лятото на тази година е планувано изхвърляне в океана на вода от АЕЦ " Фукушима-1 ", въпреки и с доста ниска радиоактивност. 

Миналата година стартира построяването на еднокилометров тунел, по който да бъдат излети събраните досега над 1,3 милиона тона вода. Това се постанова, защото резервоарите към този момент са съвсем запълнени и се чака потенциалът им да бъде доближат през лятото или есента.

Районът към АЕЦ " Фукушима-1 " остава неразрешена зона. Очаква се работата по извеждането на атомната централа от употреба да приключи сред 2041 и 2051 г.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР