Япония отбелязва днес десетата годишнина от разрушителното земетресение и предизвиканите

...
Япония отбелязва днес десетата годишнина от разрушителното земетресение и предизвиканите
Коментари Харесай

Япония почете паметта на загиналите от разрушителното земетресение, предизвикало вълни цунами и аварията в АЕЦ „Фукушима-1“

Япония отбелязва през днешния ден десетата годишнина от разрушителното земетресение и провокираните от него талази цунами, които опустошиха североизточното крайбрежие на страната, съобщи организация Киодо, представена от Българска телеграфна агенция. Извършени бяха заупокойни ритуали в памет на над 15-те хиляди души, които починаха по време на бедствието.

Жителите на префектурите Фукушима, Ивате и Мияги резервираха минута безмълвие в 14.46 ч. локално време - тъкмо десетилетие след земетресението, което аргументи талази цунами и докара до най-сериозната нуклеарна повреда в света след тази в Чернобил през 1986 година Още от сутринта някои локални поданици започнаха да оставят цветя на особено отредени за това места, а други застанаха на морския бряг, с цел да насочат молебствия за душите на починалите.

В град Ишиномаки, префектура Мияги, където бедствието лиши живота на над три хиляди души, локалните поданици уважиха паметта на свои починали близки. Цветя бяха сложени покрай храма Кашимамико на планинския връх Хийори, послужил като място за евакуация поради цунами.
Много общини в префектурите, наранени от разрушителните приливни талази, организираха тази година възпоменателни церемонии, за разлика от предходната година, когато доста от церемониите бяха анулирани или извършени в стеснен формат поради пандемията от ковид.

Земетресението с магнитуд 9 и последвалите талази цунами лишиха живота на 15 900 души, отбелязва Киодо, като се базира на най-нови данни на японската полиция.
Японският министър председател Йошихиде Суга означи годишнината с минута безмълвие на възпоменателна гала в Националния спектакъл в столицата Токио.
"Задачата за възобновяване навлиза в този момент във финалната си фаза в тези (засегнати от бедствието) райони ", като домовете и градовете са построени отначало, съобщи Суга.
В церемонията взеха присъединяване също император Нарухито и брачната половинка му, императрица Масако.

През последното десетилетие за възстановителни работи бяха изхарчени над 30 трилиона йени (277 милиарда долара). Миналата година бе продължен до 2031 година срокът на съществуването на Агенцията за реорганизация, която бе основана, с цел да управлява възстановителните действия.

Император Нарухито, който посети засегнатите от бедствието региони, съобщи, че изпитва болежка за починалите, и прикани всички да се обединят и да поддържат хората, минали през премеждия, с цел да може те да си възстановят естественото ежедневие. Нека нито един човек да не бъде оставян самичък в такава сложна обстановка, прикани той.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР