Япония отбелязва днес 12-ата годишнина от разрушителното земетресение и вълни

...
Япония отбелязва днес 12-ата годишнина от разрушителното земетресение и вълни
Коментари Харесай

12 години от аварията във Фукушима след земетресение и цунами

Япония отбелязва през днешния ден 12-ата годишнина от разрушителното земетресение и талази цунами, които доведоха до повредата в атомната електроцентрала " Фукушима-1 ", съобщи организация Киодо.

Природното злополучие, което връхлетя североизточната част на страната на 11 март 2011 година, лиши живота на над 18 хиляди души и провокира нуклеарен случай, за превъзмогване на екологичните последствия от който ще са нужни десетилетия.

Възстановяването след земетресението с магнитуд 9, което опустоши префектурите Фукушима, Мияги и Ивате, напредва. Около 31 хиляди души обаче към момента нямат опция да се върнат в домовете си, демонстрират данни от ноември. Освен това проектите за разчистване на нечистите региони след нуклеарната повреда провокират дискусия, отбелязва Киодо.

Япония резервира минута безмълвие в 14:46 ч. (7:46 ч. българско време) - точния час, когато стана пагубното земетресение край тихоокеанското крайбрежие на страната в префектура Мияги. По-късно министър председателят Фумио Кишида ще участва на възпоменателна гала в прилежащата префектура Фукушима.

По последни данни на японската полиция от четвъртък досега е доказана гибелта на 15 900 души. 2523 индивида остават в неопределеност 12 години след нещастието. За първи път броят на жертвите не нараства, отбелязва Киодо.

По данни на управляващите 3789 души са умряли от болести или са се самоубили вследствие на насъбрания стрес след естественото злополучие и нуклеарната повреда.

Плановете за справяне с изтеклата радиация не престават да провокират дискусия. Особено противоречив е планът за изхвърляне в океана напролет или лятото на тази година на радиоактивна вода от АЕЦ " Фукушима-1 ".

Миналата година стартира построяването на еднокилометров тунел, по който да бъдат излети събраните досега над 1,3 милиона тона вода. Това се постанова, защото съответните резервоари към този момент са запълнени на 96 % и се чака потенциалът им да бъде доближат през лятото или есента.

Районът към АЕЦ " Фукушима-1 " остава неразрешена зона. Очаква се работата по извеждането на атомната централа от употреба да приключи сред 2041 и 2051 година

Непосредствено след нуклеарната злополука за неразрешена зона бяха оповестени над 1650 квадратни километра в префектура Фукушима - 12 % от нейната територия. В резултат на интензивните действия по разчистване на радиационното замърсяване тази повърхност бе понижена до 337 кв. км, т. е. 2,4 на 100 от района, отбелязва Франс прес.

Между юни и август предходната година бяха анулирани заповедите за евакуация на локалните поданици в някои елементи от общините Кацурао, Окума и Футаба, напомня Киодо. Някои от тези хора не бяха виждали домовете си от години. По данни от предишния месец обаче са се върнали единствено 1 % от локалните поданици.

Нобуко Ямадзаки - 77-годишна жена, настанена в общинско жилище във Футаба - сподели, че не може да се приспособи към измененията в града през последните 12 години. " Всичко, което можем да създадем, е да изчакаме локалните поданици да се върнат, добави тя.

Напролет се чака да бъдат анулирани заповедите за евакуация в три други града в префектура Фукушима.

В средата на януари японски съд удостовери оправдаването на трима някогашни управителни фрагменти на ТЕПКО - компанията оператор на авариралата атомна централа. Те бяха упрекнати в немарливост и бяха единствените хора, съдени по отношение на случая, показва Агенция Франс Прес.

На този декор японското държавно управление възнамерява предизвикващи дискусия промени в политиката на страната в региона на нуклеарната енергетика. Те плануват атомните реактори да бъдат оставяни в употреба след приключването на в този момент позволения 60-годишен оптимален период, отбелязва Киодо.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР