Япония изразява загриженост относно ядреното обогатяване на Иран и доставките на дронове за Русия за войната в Украйна

...
Япония изрази загриженост относно напредващата програма на Иран за обогатяване
Коментари Харесай

Япония изрази загриженост относно напредващата програма на Иран за обогатяване на уран и предполагаемото доставяне на бойни дронове на Москва за войната на Русия срещу Украйна

От МАРИ ЯМАГУЧИ Associated Press 7 август 2023 г., 9:50 ч. Украйна.

Външният министър на Япония Йошимаса Хаяши повдигна двата въпроса по време на разговори с гостуващия си ирански колега Хосейн Амирабдолахиан, съобщи външното министерство в Токио. В изявление на министерството се казва, че Хаяши е призовал Иран да действа конструктивно по въпроса, но не дава подробности.

Иранските дронове са ключов елемент от продължаващата война на Русия срещу Украйна . Техеран предложи противоречиви мнения за безпилотните самолети - първо отричаше, че Иран ги е доставял на Русия, а по-късно твърдеше, че безпилотните самолети са били продавани само преди руската инвазия.

Въпреки това, броят на иранските дронове, използвани в конфликта, показва стабилно снабдяване с оръжия, носещи бомби. През юни Белият дом заяви, че Иран предоставя на Русия материали за изграждането на завод за производство на дронове източно от Москва, тъй като Кремъл се стреми да заключи постоянен поток от оръжия.

Като съюзник на САЩ и член на Групата на седемте напреднали нации, Япония се присъедини към санкциите срещу Москва, като същевременно предоставя на Украйна хуманитарна подкрепа и несмъртоносно отбранително оборудване, до голяма степен поради страх, че инвазията на Русия може да насърчи вече настоятелния Китай в Азия.

Иранската държавна телевизия каза, че Amirabdollahian отрече да предоставя дронове на Русия и настоя, че Техеран е съсредоточен върху усилията за диалог и намиране на политическо решение за прекратяване на войната. Докладът също така цитира висшия ирански дипломат, който казва, че Съединените щати и Западът трябва да спрат това, което той описа като неоснователни обвинения срещу Иран.

Хаяши също изрази сериозна загриженост относно разширяване на ядрените дейности на Иран и призова Техеран за пълно и безусловно сътрудничество с Международната агенция за атомна енергия, добави министерството.

В изявлението на министерството се казва, че Хаяши подчерта подкрепата на Япония за Съвместния всеобхватен план за действие, ядреното споразумение от 2015 г. между Иран и световните сили, което ограничи обогатяването на Иран в замяна на спиране на икономическата санкции срещу Иран. През 2018 г. тогавашният президент Доналд Тръмп извади Америка от ядрената сделка и възстанови смазващите санкции.

Оттогава правителството на Иран галопира напред с ядрената си програма, открито превишаване на лимитите на сделката за обогатяване и складиране на уран и изграждане на ново ядрено съоръжение толкова под земята, че вероятно да бъде непроницаемо за оръжията на САЩ.

Експерти казват, че Иран вече може да разработи атомни бомби, ако реши да го направи. В оценка на американското разузнаване, публикувана през юли, се казва, че Иран не преследва ядрени оръжия в момента, но е засилил дейностите, които биха могли да му помогнат да ги разработи.

В разговорите с Хаяши, Амирабдолахиан каза, че Иран търси начини да реактивира ядреното споразумение чрез преговори и изрази признателност за японските дипломатически усилия, каза още министерството.

___

Авторите на Associated Press Джон Гамбрел в Дубай, Обединени арабски емирства, и Амир Вахдат в Техеран , Иран, допринесе за този доклад.

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР