Япония иска от Китай да призове гражданите да спрат тормоза заради отпадъчните води на Фукушима

...
Японският премиер Фумио Кишида поиска от Китай в понеделник да
Коментари Харесай

Японският премиер Фумио Кишида поиска от Китай в понеделник да призове своите граждани да спрат актовете на тормоз, включително обаждания и хвърляне на камъни по японски дипломатически съоръжения и училища, в отговор на изпускането на пречистени радиоактивни отпадъчни води от Япония от повредената атомна електроцентрала Фукушима.

„Трябва да кажа, че това е жалко“, каза Кишида.

Той каза, че заместник-министърът на външните работи Масатака Окано е извикал китайския посланик У Джиангао, за да поиска китайските хора да действат спокойно и отговорно.

Освобождаването на пречистените отпадъчни води в океана, които започнаха в четвъртък и се очаква да продължат десетилетия, бяха силно противопоставени от риболовни групи и от съседни страни. В отговор Китай незабавно забрани вноса на японски морски дарове. В Южна Корея хиляди хора се присъединиха към митинги през уикенда, за да осъдят уволнението.

Актове на тормоз, включително телефонни обаждания и хвърляне на камъни, са насочени към посолството и консулствата на Япония и японските училища в Китай, докато китайското правителство не е отговорило на исканията от Япония за съвместно научно обсъждане на освобождаването от експерти, каза Кишида. Той каза, че японският план се разглежда от много страни като научен и прозрачен.

Японската обществена телевизия NHK каза, че хиляди обаждания от Китай са били насочени към правителствените служби във Фукушима и оператора на ядрената централа. В него се казва, че много от обаждащите се крещят на китайски, а някои крещят „глупак“ и други псувни.

Правителството на Япония и операторът на централата казват, че пречистените радиоактивни отпадъчни води, натрупани след аварията през март 2011 г. в атомната централа, сега възлизат на общо 134 милиона тона и съхранявани в около 1000 резервоара, заема голяма част от площта на завода и трябва да бъде премахнат, за да се освободи място за изграждане на съоръжения за почистване и извеждане от експлоатация на завода, което също се очаква да отнеме десетилетия.

Кишида също обеща в понеделник да направи всичко възможно, за да защити японската рибна индустрия от въздействието на китайската забрана за внос и каза, че ще обяви мерки за подкрепа по-късно тази седмица.

Външното министерство на Япония издаде в неделя съвет за пътуване, призоваващ японските граждани да бъдат изключително внимателни в Китай, цитирайки ескалация на тормоз и насилствени протести и не говорете силно на японски, за да избегнете вниманието.

У дома планът за освобождаване се сблъска с яростна съпротива от японски риболовни групи, които се страхуват, че ще навреди още повече на репутацията на морските дарове от района на Фукушима. Групите все още се стремят да поправят щетите на бизнеса си, причинени от сривовете на три реактора в електроцентралата, причинени от мощно земетресение и цунами.

Всички данни за вземане на проби от морска вода и риба след издаването са далеч под зададените граници за безопасност .

Министърът на икономиката и промишлеността Ясутоши Нишимура посети Фукушима в понеделник, за да помогне с контрола на щетите. Той се присъедини към служители от верига супермаркети и опита местно уловени миди за сърф и писия.

„Надявам се да популяризирам вкусни морски дарове от Фукушима на възможно най-много хора във и извън Япония“, каза Нишимура. „Докато безопасно извършваме освобождаването, ние ще бъдем прозрачни при разкриването на всички данни. Това е най-добрият начин да се борим с увреждането на репутацията.”

(AP)

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР