Януш Корчак с рождено име Хенрик Голдшмит(22 юли 1878 –

...
Януш Корчак с рождено име Хенрик Голдшмит(22 юли 1878 –
Коментари Харесай

Роден е Януш Корчак, полски писател, педагог и лекар

Януш Корчак с рождено име Хенрик Голдшмит(22 юли 1878 – 6 август 1942) е полски доктор педиатър, публицист и възпитател от еврейски генезис.

Роден е във Варшава в еврейско семейство. Умира през 1942 година в концентрационен лагер дружно със своите ученици от сиропиталището, в което е работил. Предложено му е да се избави, само че той отхвърля.
 Родена е Бинка Желязкова, български режисьор Родена е Бинка Желязкова, български режисьор
Бинка Желязкова е родена на 15 юли 1923 година в Свиленград. Завършва Държавното висше театрално учебно заведение в София през 1951 година След ди...

Януш Корчак, или Хенрик Голдшмит, прочут и като Старият лекар или Господин доктора, от време на време изписвани слято (роден на 22 юли 1878 или 1879 година във Варшава, погубен на 5 или 6 август 1942 година в немския лагер на гибелта в Треблинка) – доктор, възпитател, публицист, журналист, публичен деятел, офицер от полската войска.

Педагог с реформаторски хрумвания, създател на писания по доктрина и процедура на възпитанието. Пионер, интензивно работещ за признание правата на децата и цялостното им пълноправие. Като шеф на сиропиталище образува детски приятелски съд, благодарение на който децата сами вземат решение проблемите си, също така имат право да изправят пред съда даже възпитателите си. „ Този прелестен човек има смелостта да се довери на децата и младежите, за които се грижи, като предава в техни ръце въпросите, свързани с дисциплината и разпорежда на обособени лица едни от най-трудните задания, свързани с огромна отговорност “ – споделя за Корчак известният швейцарски психолог Жан Пиаже, който посещава дома за сираци, основан и управителен от Корчак.

Корчак основава първото списание, списвано от материали, изпратени от децата и предопределени най-вече за детската читателска аудитория – „ Малък обзор “. Той е един от първите, работил в региона на детското развиване и логика на психиката и педагогическа диагностика.

Полски евреин, който през целия си живот прокламира принадлежността си към двата народа.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР