Яница Стойкова е българският победител в тазгодишното 11-о издание на

...
Яница Стойкова е българският победител в тазгодишното 11-о издание на
Коментари Харесай

Наградата на ЕС за млад преводач от България отива във Велико Търново за втори път

Яница Стойкова е българският победител в тазгодишното 11-о издание на състезанието по превод Juvenes Translatores на Европейската комисия. За повторно от 2012 година насам премията отива в Профилирана езикова гимназия " Проф. доктор Асен Златаров " във Велико Търново. Ученици от същата гимназия - Симона Хинова и Надежда Садинова - печелят и две от общо осемте специфични оценки за български преводи с доста високо качество.

Със своя превод от немски на български език Яница изпревари 75 свои връстници от общо 17 междинни учебни заведения в България и стана един от 28-те спечелили - по един от всяка страна от Европейския съюз.

Носителите на наградата за млад преводач ще бъдат поканени в Брюксел на 10 април 2018 година, с цел да получат премиите си за най-хубав превод от комисар Гюнтер Йотингер, който дава отговор за бюджета и човешките запаси.

Тази година над 3300 възпитаници от целия Европейски съюз превеждаха текстове, отдадени на тематиката за 60-годишния празник на Съюза. Те можеха да избират всред 552-те вероятни комбинации сред всеки два от 24-те публични езика на Европейски Съюз. Всички спечелили са избрали да превеждат към своя най-силен език или към майчиния си език, каквато е практиката и измежду преводачите, които работят в институциите на Европейски Съюз.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР