Ямбол е последният областен град, който вече официално има пречиствателна

...
Ямбол е последният областен град, който вече официално има пречиствателна
Коментари Харесай

В Ямбол вече има пречиствателна станция за отпадни води

Ямбол е последният регионален град, който към този момент публично има пречиствателна станция за отпадни води. Съоръжението е част от интегриран план за водния цикъл на Ямбол осъществен в продължение на близо 8 години. Проектът е финансиран по Оперативна стратегия " Околна среда " в два програмни интервала.

Изграждането на пречиствателната станция стартира с провал през предишния програмен интервал поради закъснение на изпълнителя. През 2017 година след нови процедури продължи същинското създаване на станцията.

Пречиствателната станция е на стойност над 44 милиона лв. европейско и национално финансиране и съфинансиране от община Ямбол. Съоръжението е въведено в употреба след осъществяване на наложителните проби.

" Най-важното и най-радващото е, че водата на изхода още през първите дни отговоря на безусловно всички правила за пречистена вода и за заустване ", сподели кметът на Ямбол Валентин Ревански.

Пречиствателната станция е с потенциал за 110 000 еквивалент поданици. Ще обслужва цялото население на регионалния град и ще пречиства водите от индустриалната зона.

" Ямбол освен, че получава през днешния ден пречиствателна станция, само че получава едно в действителност същинско софтуерно украшение, тъй като неговата пречиствателна станция е допустимо най-модерната и най-функционалната в България ", сподели ръководителят на плана Ивелина Цонева.

Технологичната скица на работа е тристепенна, като се планува механично утаяване, биологично филтриране и премахване на азот и фосфор. Функционират уреди за обеззаразяване и оползотворяване на отделения метан.

" Един подобен план се извършва освен с добра инженерна мисъл и добър строителен метод, само че и със сърце и душа ", сподели шефът на строителната компания, реализатор на плана, Иво Диков.

На станцията сега работят 22 индивида. Предвидено е оборудването да бъде предадено на ВиК асоциацията за ръководство. Очаква се цената на водата за жителите на Ямбол да се усили с 20-30 стотинки след планове на ВиК сдружението в града.

След анулацията на изключителната конюнктура в страната община Ямбол плануват дни на отворените порти с цел да могат жителите да се срещнат с пречиствателното оборудване.

Автор: Румяна Стефанова
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР