Яел Ной не носи военно облекло, но впряга всичките си

...
Яел Ной не носи военно облекло, но впряга всичките си
Коментари Харесай

"Не можем да спрем": Израелка помага усърдно на болни палестинци

Яел Ной не носи военно облекло, само че впряга всичките си старания в това да оказва помощ на болните палестинци.

" Боря се да бъда добра, да остана морална, когато двете страни изпитват ужасна болежка от тази война. Боря се да бъда същият човек, който бях преди ", сподели тя.

Яел оглавява благотворителна организация, наречена „ Път към възобновяване “, група от израелски доброволци, които карат заболели палестинци, най-вече деца, от контролно-пропускателни пунктове в окупирания Западен бряг и Газа до лечебни заведения в Израел, съобщава Би Би Си.

Снимка: Ройтерс

Около 1200 души бяха убити при офанзивата на Хамас против Израел на 7 октомври. Оттогава ръководеното от " Хамас " министерство на опазването на здравето в Газа споделя, че повече от 17 177 души са били убити в последвалата израелска атака.

Яел живее в Северен Израел, а родителите ѝ в кибуца Алумим, който бе един от нападнатите от " Хамас ". Двама от нейните племенници се бият в Газа.

Все още има бездна сред желанието на Израел да отбрани цивилните и действителните резултати на терен

Непосредствено след нападението през октомври Яел споделя, че е била толкоз разтърсена, че едвам е можела да диша.

" Нещо се счупи в сърцето ми и си споделих, че в никакъв случай повече няма да приказвам с хора от Газа ", споделя тя.

Снимка: Ройтерс

Но след няколко дни тя взема решение, че не може да разреши зверствата да я трансформират.

Тя и множеството от доброволците на " Пътя към възобновяване " не престават да карат палестинци от Западния бряг до лечебни заведения в Израел за лекуване на рак, трансплантация на органи и бъбречна диализа.

Миа е отвлечена на 7 октомври от кибуц в Израел

Яел отхвърля да ги дехуманизира или да ги приравни с терористичната организация " Хамас ".

" Като нас те са жертви на " Хамас ", тъй че би трябвало да продължим да им оказваме помощ, тъй като виновността не е тяхна. Не можем да откажем да помогнем на дете, болно от рак. Нашите съседи имат потребност от помощ, по тази причина би трябвало да им помогнем ", споделя Яел.

Броят на жертвите в Газа доближи 4651, а на ранените 14 245, заяви палестинското здравно министерство

Тя се тревожи за фамилиите, които познава в Газа, защото зимата наближава, а бомбардираните къщи са изцяло неизползваеми.

Снимка: Ройтерс

Родител на 6-годишно дете, което е претърпяло трансплантация на орган, изпраща известие до един от доброволците на " Пътя към възобновяване ", казвайки: " Ние сме добре. Ще умрем тук ".

Емоционално Яел се усеща раздрана. Тя има чичовци и братовчеди, които са твърдо срещу това, което прави, и я упрекват, че оказва помощ на " Хамас ".

Едно дете умира на всеки 15 минути, по данни на палестинска организация

" Когато карам с палестинци през контролно-пропускателни пунктове на Западния бряг, бойците ме питаха по какъв начин мога да върша това.Сега е рисково даже да се приказва за страданието на децата в Газа – хората ме гледат като зложелател. Но аз не го върша за палестинците, върша го, тъй като желая да се гордея, че съм израелец. Вярвам, че без значение дали сте евреин или палестинец или арабин, хората са си хора ", споделя тя.

Яел споделя, че благотворителната организация се нуждае от поддръжка от външния свят, с цел да продължи, тъй като даренията от Израел на процедура са спрени.

" Може да е мъчно. Но не можем да спрем. Това е моята задача и би трябвало да я извърша ", споделя тя.

Всичко за войната в Близкия изток - следете тук:

Следете всички събития в този онлайн репортаж
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР