Ядрото на Юпитер е странен микс от твърди скали смесени

...
Ядрото на Юпитер е странен микс от твърди скали смесени
Коментари Харесай

Юпитер може да е абсорбирал по-малка планета

Ядрото на Юпитер е чудноват микс от твърди скали смесени с разпръснат балон от водороден газ. Учените от дълго време спорят по какъв начин се получило това.

Сега група откриватели считат, че може да са стигнали до пояснение, като съгласно теорията им газовият колос може да е всмукнал друга протопланета след конфликт, състоял се преди 4,5 милиарда години, когато се е формирала нашата Слънчева система, написа Sciencemag.org.

Тази догадка може да изясни, за какво ядрото на Юпитер е толкоз дифузно и фрагментирано и също да хвърли светлина върху най-ранните дни на Слънчевата система.

Екип астрономи от Япония, Китай, Швейцария и Съединени американски щати употребяват данни от галактическата сонда на НАСА Джуно, с цел да учат структурата и композицията на Юпитер. Изследването им беше оповестено тази седмица в журнала Nature.

Учените са разгледали разнообразни вероятни пояснения за структурата на вътрешното ядро на Юпитер като да вземем за пример постепенна ерозия, породена от високоскоростни ветрове или опцията ядрото да е съдържало газ през цялото време. Но хипотезата за удар с друга планета е евентуално освен най-хубавото пояснение, само че и пасва най-добре на данните от наблюденията.

Ако учените са прави това значи, че ранната слънчева система е била брутално място, в което протопланети са се удряли една в друга и даже са се сливали.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР