Ядреното оръжие винаги е всявало страх у хората. И с

...
Ядреното оръжие винаги е всявало страх у хората. И с
Коментари Харесай

Ядреното оръжие на САЩ и Русия: Кой какво има

Ядреното оръжие постоянно е всявало боязън у хората. И с право. Мощта му е толкоз мощна, че единствено дребна част е нужна, с цел да бъдат отнети хиляди животи. Бомбата, която умъртви близо 146 000 души в Хирошима, Япония, по време на Втората международна война, беше 15 килотона. А нуклеарните бойни глави през днешния ден могат да бъдат повече от 1000 килотона.

Преди дни Путин опита да уплаши Европа с слагането на нуклеарното си оръжие в подготвеност. С какво обаче разполагат те и с какво разполага НАТО? Информацията евентуално е приблизителна, тъй като сходни данни се пазят в загадка.

Според Федерацията на американските учени Русия има 5977 нуклеарни бойни глави - устройствата, които провокират нуклеарна детонация - макар че това включва към 1500, които са пенсионирани и следва да бъдат демонтирани.

От останалите към 4500, множеството се смятат за стратегически нуклеарни оръжия - балистични ракети или ракети, които могат да бъдат ориентирани на дълги дистанции. Това са оръжията, които нормално се свързват с нуклеарна война.

Останалите са по-малки, и затова - по-малко разрушителни нуклеарни оръжия за приложимост в дребен обхват на бойни полета или в морето.

Експертите считат, че сега към 1500 съветски бойни глави са " разгърнати ", което значи, че са ситуирани в ракетни и бомбардировъчни бази или на подводници в морето.

Девет страни имат нуклеарни оръжия: Китай, Франция, Индия, Израел, Северна Корея, Пакистан, Русия, Съединени американски щати и Обединеното кралство.

НАТО общо има 5943 нуклеарни бойни глави, като те са разпределени по следния метод: 5428 в Съединени американски щати, 290 във Франция и 225 във Англия.

Китай има 350 нуклеарни бойни глави, Пакистан - 165, Индия - 160, Израел - 90, а Северна Корея - 20.

Израел е единствената страна от деветте, която в никакъв случай не е признавала публично своята нуклеарна стратегия - само че е необятно признато, че има нуклеарни бойни глави.

Преди време огромните страни с нуклеарно оръжие , в това число Русия, споделиха, че в никакъв случай не би трябвало да се води нуклеарна война. Но има дълбоки опасения измежду анализаторите по сигурността дали руснаците в действителност имат вяра в това.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР