Ядрената енергия е източник, който може да осигури електричество, без

...
Ядрената енергия е източник, който може да осигури електричество, без
Коментари Харесай

Това са шестте най-сериозни ядрени аварии в историята

Я дрената сила е източник, който може да обезпечи електричество, без да отделя парникови газове. Но също по този начин съставлява сериозен риск за човешкото здраве и здравето на околната среда, изключително когато зародят повреди. Ядрените повреди могат да изхвърлят огромни количества радиоактивен материал в атмосферата, почвата и водата, причинявайки излагане на радиация, замърсяване и рак.  

В тази публикация ще разгледаме шест от най-лошите нуклеарни бедствия, случвали се в миналото, въз основа на оценката им по Международната канара за нуклеарни събития (INES), която мери тежестта и въздействието на бедствията. 

АЕЦ “Чернобил ” (26 април 1986 г.) - Ниво 7 

Катастрофата в Чернобил се счита за най-лошата нуклеарна повреда в историята. Тя се случила в атомна електроцентрала в Украйна, тогава част от Съветския съюз, когато повреден дизайн на реактора и човешка неточност предизвикват солидна детонация и пожар, които унищожават реактора и освобождават облак от радиоактивен материал над Европа. Аварията убива 31 души и излага още милиони на радиация. Дългосрочните резултати върху здравето към момента се изследват, само че някои оценки допускат, че до 4000 души могат да умрат прибързано от рак и други болести, породени от радиацията. Аварията също по този начин постанова евакуацията и преместването на стотици хиляди хора от нечистите региони и оставя огромна неразрешена зона, която остава необитаема и до през днешния ден. 

АЕЦ " Фукушима " (11 март 2011 г.) - Ниво 7 

Катастрофата във Фукушима беше провокирана от мощно земетресение и цунами, които удариха Япония през 2011 година Природното злополучие поврежда атомната електроцентрала Fukushima Daiichi, причинявайки повреди на зареждането и охладителните системи, което води до водородни детонации в три от шестте реактора. Аварията изпуска радиоактивен материал във въздуха, морето и сушата, засягайки здравето и поминъка на десетки хиляди хора. Аварията също по този начин провокира евакуацията на към 160 000 души от покрайнините на централата и затварянето на всички нуклеарни реактори в Япония за инспекции на сигурността. Очаква се почистването и извеждането от употреба на централата да отнеме десетилетия и да коства милиарди долари. 

АЕЦ " Кищим " (29 септември 1957 г.) - Ниво 6 

Катастрофата в Кищим е една от първите огромни нуклеарни повреди в историята и една от най-секретните. Това се случва в нуклеарния комплекс “Маяк ” в Съветския съюз, където се произвеждаха плутоний и други радиоактивни материали за руската стратегия за нуклеарни оръжия. Повреда в охладителната система в контейнер за предпазване на боклуци предизвиква прегряване на резервоара и детонация, освобождавайки огромно количество радиоактивен материал във въздуха. Аварията замърсява повърхност от към 800 квадратни километра, като засегна към 270 000 души. Съветските управляващи обаче не признават за повредата до 1980 година и не осведомят или евакуират засегнатото население. Много хора са получили лъчева болест, рак и вродени недостатъци, само че точният брой на жертвите е незнаен. 

Windscale (10 октомври 1957 г.) - Ниво 5 

Катастрофата Windscale беше първата огромна нуклеарна повреда в Обединеното кралство и една от най-тежките в света по това време. Инцидентът става в нуклеарния реактор Windscale в северозападна Англия, който е употребен за производството на плутоний за английската стратегия за нуклеарни оръжия. Една рутинна интервенция по поддръжката се обърква, което води до прегряване и запалване на графитната вътрешност на реактора. Пожарът гори два дни, освобождавайки радиоактивен материал във въздуха, който се популяризира над Обединеното кралство и Европа. Инцидентът не убива никого непосредствено, само че се счита, че е предизвикал до 240 случая на рак в дълготраен проект. Аварията също нарушава и репутацията на английската нуклеарна промишленост и води до отменяне на някои нуклеарни планове. 

АЕЦ “Три майл айлънд “ (28 март 1979 г.) - Ниво 5 

Катастрофата на остров Три Майл е най-лошата нуклеарна повреда в Съединените щати и най-сериозната в света. Инцидентът се заражда в атомната станция “Три майл айлънд “ в Пенсилвания, когато поредност от механически и човешки неточности причинява частично разтопяване на един от двата реактора. Аварията изпуска малко количество радиоактивен газ във въздуха, само че не предизвиква незабавни смъртни случаи или пострадвания. Аварията обаче поражда публични страхове и опасения по отношение на сигурността на нуклеарната сила и води до по-строги разпореждания и контрол на нуклеарната промишленост. Аварията също стопира разширението на нуклеарната сила в Съединени американски щати и не са строени нови реактори в продължение на три десетилетия. 

Урановата мина в Чърч Рок (16 юли 1979 г.) - Ниво 5 

Катастрофата в Чърч Рок се трансформира в най-голямото инцидентно изпускане на радиоактивен материал в Съединени американски щати и една от най-лошите екологични произшествия в света. Това се случва в урановата фабрика Чърч Рок в Ню Мексико, където уранова руда се обработва за нуклеарната промишленост. Повреда на язовирна стена причинява масивен разлив на радиоактивни боклуци в река Пуерко. Разливът замърсява водата, почвата и посевите на народа навахо, който разчита на ресурсите от реката. Разливът излага народа на високи равнища на радиация, което увеличава риска от рак и други болести. Аварията е омаловажена от медиите и държавното управление, а напъните за разчистване и обезщетение са несъответстващи и забавени. 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР