Ядките са задължителна част от здравословния начин на живот, те

...
Ядките са задължителна част от здравословния начин на живот, те
Коментари Харесай

Орехите, бадемите и кои са най-здравословните ядки

Ядките са наложителна част от здравословния метод на живот, те са източник на потребни мазнини, а и страховит метод да заблудим глада, когато ни свари неподготвени. Кои тъкмо ни харесват най-вече е въпрос на персонален усет, само че е добре да сме наясно с топ пет на най-полезните ядки.

Орехи

Те се считат за най-древната храна от дърво, която хората са консумирали, още от преди 10 хиляди години. Орехите имат редица изгоди за нашето здраве и сигурно не трябва да пропущаме потреблението им.

Тези ядки са богати на фитохимикали - феноли, фитати и фитостероли, което ги подрежда на върха в класацията на най-здравословните ядки. Освен това, в ядките има и доста омега-3 мастни киселини, които имат протововъзпалителен резултат, усъвършенстват здравето на костите и работят удобно на сърдечно-съдовата система.

При едногодишен постоянен банкет на орехи, учените откриват усъвършенстване на равнищата на холестерол, изключително при дамите с наднормено тегло. Освен това, тези ядки се борят с раковите кафези в региона на дебелото черво и гърдите.

Бадеми

В предишното бадемите са се употребява като лекарство за по-различни заболявания, което единствено по-заможните са успявали да си разрешат. Добавяли са се и към ястията с месо, с цел да станат по-лесно смилаеми.

Тези ядки също се употребяват от хиляди години и постоянно са имали славата на едни от най-полезните, което не е по никакъв начин инцидентно.

Намаляване на телесно тегло, коремни мазнини и кръвно налягане са единствено част от изгодите, забележими при хора със затлъстяване, при които 15% от мазнините идват от бадеми в границите на 12 седмици. Хората с диабет също се повлияват повече от добре от приема на тези ядки.

А за всички нас бадемите са източник на витамин Е, калций, магнезий и фолиева киселина.

Шамфъстък

Консумацията на тези ядки може да е малко по-сложна поради черупката, която би трябвало да премахнем, само че американците да вземем за пример употребяват близо 45 хиляди тона шамфъстък годишно.

Той е най-полезен за възрастните хора с диабет, като понижава равнищата на холестерола и триглицеридите, в случай че се употребява всеки ден в продължение на месец. А за четири месеца резултатът е усъвършенстван надзор върху равнищата на кръвна захар при хора в преддиабетно положение.

Причината за тези изгоди е ресвератролът - антиоксидант, съдържащ се в шамфъстъка, който поддържа равнищата на глюкоза. Освен това, в тази ядка има редица фитохимикали, които имат противовъзпалителен резултат, написа The Healthy.

Макадамия

Наричат я кралицата на ядките. Изследванията са открили, че макадамията понижава риска от сърдечно-съдови болести. Освен това, тя оказва помощ за контролиране на равнищата на холестерол. Макадамията също по този начин е източник на тиамин (витамин В1) и манган, които са потребни за костите, сърцето и мозъка.

Кашу

Не единствено са едни от най-популярните, само че и от най-вкусните и потребни ядки. Кашуто съдържа фосфор, магнезий, мед и манган, както и фитати, които имат противовъзпалителни свойства.

Освен това, при постоянна консумация в границите на един месец съумява да усъвършенства равнищата на неприятния холестерол както при мъжете, по този начин и при дамите. Според едно научно проучване, усъвършенства и кръвните липиди. /lifestyle.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР