Ябълката не е единствено плод. Тя е символ на любов,

...
Ябълката не е единствено плод. Тя е символ на любов,
Коментари Харесай

Символът на ябълката от Райската градина до Айфона

Ябълката не е само плод. Тя е знак на обич, прелъщение, омраза, за нея се описват какви ли не приказки и митове, а съгласно доста теории точно ябълката стои в центъра на човешкото въображение и знание.

В едно от записките на Нютон е открита разказана от него преживелица, в която споделя по какъв начин инцидентно ябълка го блъснала по главата и тогава му хрумнала концепцията за земната гравитация.

Митовете за ябълката стартират от Стария завет с Райската градина, в която Адам и Ева нямали право да откъсва единствено един плод – ябълка. Изкушението и женското любознание обаче пристъпват тази възбрана и по този начин плодът се трансформира в знак на човешкия грях и позор.

Ябълката в древногръцката митология

 Символът на ябълката от Райската градина до Айфона Снимка: manfredrichter/pixabay.com

Преди тази история да бъде разказана в Библията обаче, съществува и друга, още по-древна легенда. Според нея за една златна ябълка са се съревновавали богините Атина, Хера и Афродита.

В началото на мита се разказва по какъв начин на сватбата на морската русалка Тетида и цар Пелей не била поканена само богинята на раздора Ерида. За да си отмъсти, тя взела една златна ябълка, като на нея написала за най-красивата и хвърлила измежду гостите на тържеството.

За ябълката с този надпис се скарали богините Атина, Хера и Афродита, които отишли при Зевс, с цел да позволи разногласието им коя от тях е най-красивата. Зевс обаче ги изпратил при троянския принц Парис.

Всяка една от богините почнала да го изкушава, с цел да избере нея за най-голяма хубавица. Атина му дала обещание популярност, Хера – благосъстояние, а Афродита – любовта на хубавата Елена. Парис избира дара на Афродита, от което стартира и най-голямата война в античната история – Троянската война.

Защо назовават Ню Йорк Голямата ябълка

 Голямата ябълка

Всички назовават Ню Йорк Голямата ябълка, само че произходът на прякора е повече от забавен. Терминът не бил фиктивен от локалните поданици. Използва го за пръв път спортният публицист Джон Фицджералд през 1924 година, озаглавявайки публикацията си Около Голямата ябълка.

Той чул тази метафора от жокеи, описващи премиите, за които се състезават като огромни ябълки. По-късно терминът, с който се назовавал Ню Йорк, се разпространява от джаз музикантите.

Ябълковата диета на Стив Джобс

 Ябълката на Стив Джобс

Историята на ябълката обаче не свършва дотук, тъй като всеки, който през днешния ден има Айфон, може да види логото ѝ на гърба на телефона си. Идеята за това стартира от ябълковата диета на Стив Джобс.

Подложил се на този режим на хранане, на него му хрумва, че думата apple (ябълка) е чудесно име за компанията му. Логото на отхапана ябълка е измислено, с цел да не бъде сгрешен плодът с череша.

Ябълката с цианид и Алън Тюринг

Друг мит е, че ябълката в логото на Apple в действителност е асоциация със ориста на известния английски академик - занаятчия в разшифроването на кодове и изиграл забележителна роля във Втората международна война, Алън Тюринг.

Той се самоубива, като отхапва ябълка, напоена с цианид, защото е наказан за хомосексуалност.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР