Олимпиадата в Пекин започва под сянката на Омикрон и дипломатически бойкот

...
XXIV-те Зимни олимпийски игри в Пекин започват на 4 февруари
Коментари Харесай

XXIV-те Зимни олимпийски игри в Пекин започват на 4 февруари с церемонията по откриването, която ще се проведе от 14:00 часа българско време. Игрите в китайската столица ще продължат до 20 февруари. Това ще бъде първата Зимна олимпиада в Китай, а столицата Пекин ще се превърне в първия град, който приема Летни и Зимни игри в историята си, след като бе домакин на Лятната олимпиада през 2008 година.
Противоепидемичните мерки в Пекин ще бъдат изключително строги
В навечерието на Олимпиадата основните дискусии не са пряко свързани със спортните състезания. Китай е една от страните в света, които имат политика на нулева толерантност към случаи на Covid-19, поради което домакините предприемат изключително строги противоепидемични мерки. Всички състезатели, треньори и други членове на делегациите ще прекарат период на карантина, преди да влязат в така наречения „балон“. По трибуните ще бъдат допускани единствено жители на Китай, като е строго забранен всякакъв контакт между спортистите и публиката, за да се ограничи разпространението на коронавируса в обществото. Всички членове на делегациите ще трябва да се подлагат и на ежедневни тестове.

Другата голяма тема около Олимпиадата е дипломатическият бойкот, организиран от няколко англоезични страни. Бойкотът бе иницииран от САЩ, а към него се присъединиха Великобритания, Австралия и Канада, както и Белгия, Естония, Дания, Косово, Литва и Тайван, но Европейският съюз се разграничи. Поводът за бойкота, който засяга единствено официалните лица и няма да се отрази на спортисти и треньори, е отношението на китайските власти към мюсюлманското уйгурско малцинство в северозападната област на страната Синдзян. Според САЩ и партньорите им Китай извършва геноцид над уйгурите и ги затваря в лагери, където ги принуждава насилствено да се откажат от религията си. От Китай отричат обвиненията и обвиняват Америка в „политизиране на спорта“.

На Олимпиадата в Пекин ще участват 2871 спортисти (1581 мъже и 1290 жени) от 91 страни, като Хаити и Саудитска Арабия ще направят своя дебют на Зимни игри. Състезателите ще се борят за разпределението на 109 комплекта медали в 15 различни спорта: алпийски ски, биатлон, ски бягане, ски скокове, северна комбинация, ски свободен стил, сноуборд, бобслей, скелетон, шейни, хокей, фигурно пързаляне, бягане с кънки, шорттрек и кърлинг.
Радослав Янков ще бъде знаменосец на България заедно с Мария Здравкова
България ще бъде представена от 16 спортисти в Пекин – най-малката ни делегация от 80-те години на миналия век насам. В китайската столица ще се представим в 7 спорта, включени в 4 федерации: алпийски ски, биатлон, ски бягане, ски скок, сноуборд, фигурно пързаляне и шейни. Най-много олимпийци има БФ Биатлон – 8, БФ Ски е с 6 (трима алпийци и по един в ски бягането, ски скока и сноуборда), по един представител изпращат фигурното пързаляне и шейните. На предишните игри преди четири години в ПьонгЧанг имахме 19 участници в 6 спорта, сега към тях се добавя фигурното пързаляне.

Най-опитен в състава ни за Пекин е Владимир Илиев, като това ще бъде неговата четвърта Олимпиада, а Радо Янков и Владимир Зографски ще участват за трети път. До тях в делегацията ни застават шестима дебютанти: фигуристката Александра Фейгин, алпийката Ева Вукадинова, ски бегачът Симеон Деянов и представителите на биатлона Благой Тодев, Мария Здравкова и Лора Христова. За други седем - скиорите алпийци Алберт Попов и Камен Златков, биатлонистите Димитър Герджиков, Антон Синапов, Милена Тодорова и Даниела Кадева, както и за състезателя на шейни Павел Ангелов - това ще бъде втора Олимпиада.

Знаменосци на България на церемонията по откриването ще бъдат Мария Здравкова и Радослав Янков. Българското участие на Игрите започва на 5 февруари, когато Влади Зографски ще участва в квалификациите на ски скока, Павел Ангелов ще направи първите два манша в шейните, а биатлонистите ни ще стартират в смесената щафета 4х6 километра.

„Убедена съм, че домакините ще организират всичко перфектно по отношение на съоръжения и логистика. Споделям мнението на президента на МОК Томас Бах, че спортът не бива да се политизира, той е призван да обединява нациите, а не да ги разединява, което е и един от основните олимпийски принципи“, сподели президентът на Българския олимпийски комитет Стефка Костадинов в навечерието на Игрите.

„От дебюта си през 1936 година, България извървя дълъг път, за да се утвърди сред авторитетните държави в зимните спортове. С успехите досега, с шестте медала - единият от които златен - страната ни може да се гордее с постигнатото в белите олимпийски стартове, в които приоритет е спазването на феърплей и респект към съперника. Нашият отбор за Пекин е сплав както от опитни състезатели, някои от тях заминават на своята четвърта олимпиада, така и от дебютанти, които за първи път ще изпитат вълненията от уникалната атмосфера на Игрите. Нека не натоварваме предварително нашите олимпийци с прогнози и очаквания. Помните какво се случи в Токио и как въпреки негативните подмятания на изпроводяк, българите записаха невероятни успехи в японската столица. Сега за Пекин също имаме своите реални шансове за успех", допълни тя.

Зимните олимпийски игри в Пекин ще продължат от 4 до 20 февруари. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР