XVIII издание на Зонална изложба Срума събра 113 художници с

...
XVIII издание на Зонална изложба Срума събра 113 художници с
Коментари Харесай

XVIII издание на Зонална изложба “Струма” събра над 200 уникални творби в Благоевград

XVIII издание на Зонална галерия „ Срума ” събра 113 художници с над 200 произведения в Градска художествена изложба в Благоевград. Изданието бе намерено през днешния ден, със символичната дата-18 ноември, която съответствува и с броя на изданията на възобновената галерия, която сплотява гения на художниците от Благоевград, Кюстендил и Перник.
 XVIII издание на Зонална галерия “Струма ” събра над 200 неповторими произведения в Благоевград  XVIII издание на Зонална галерия “Струма ” събра над 200 неповторими произведения в Благоевград  XVIII издание на Зонална галерия “Струма ” събра над 200 неповторими произведения в Благоевград  XVIII издание на Зонална галерия “Струма ” събра над 200 неповторими произведения в Благоевград
Благодарности към кмета на града доктор Атанас Камбитов и Община Благоеврад за възобновяване на традицията, която пази духа на създателите и ги стимулира да оставят ослепителен отпечатък в историята на изкуството, изрече шефът на Градска художествена изложба Иван Милушев от името на всички участници. Експозицията на Зoнална галерия „ Струма ” показва творби във всички жанрове – живопис, графика, статуя и приложно изкуство—/дърворезби, керамика/. Жури от специалисти дефинира и присъди 4 равностойни награди на изявени художници и една специфична премия на Съюза на българските художници. С премия за живопис бе отличен Пламен Бонев от Благоевград. В същата категория бе награден и Здравко Стойнев от Перник. Награда за пластика получи Георги Андонов от Кюстендил, а оценката за млад създател бе връчено на Димка Ставрева от Благоевград. Наградата на СБХ отиде при Спас Цветков от Благоевград.

До 18 декември, поданици и посетители на Благоевград ще имат опция да видят изящните творби на изкуството, които заради огромния брой, ще бъдат разпределени в Градска художествена изложба и залите на Регионален исторически музей.

Зонална галерия „ Струма “ е открита  за първи път в Кюстендил на 11 октомври 1977 година и на нея са показани 70 създатели със 103 произведения. В същата година Голямата премия на изложбата е присъдена на Елица Тодорова за живопис. На първото издание на зоналната галерия са отличени още Любен Гайдаров с първа премия за живопис, Стойне Шаламанов с първа премия за графика, Емил Попов и Богомил Живков с първи награди за статуя и Христо Бараковски с първа премия за декоративно-приложно изкуство.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР