Взривове отекнаха край АЕЦ „Запорожие“ в Украйна в петък.Това е

...
Взривове отекнаха край АЕЦ „Запорожие“ в Украйна в петък.Това е
Коментари Харесай

След взривовете край АЕЦ Запорожие: Колко сериозна е била опасността?

Взривове отекнаха край АЕЦ „ Запорожие “ в Украйна в петък.

Това е най-голямата атомна електроцентрала в Европа.

Денис Демидов е специалист по интернационална политика и работи като юношески водач за висшата украинска Рада. Запорожие е неговият роден град.

„ Това е доста значим град за Украйна - административен център за целия район. Тук ние имаме голям брой електроцентрали, в това число Запорожката, която е най-голямата в Европа. Имаме топлоелетроцентрала и хидроелектроцентала. Освен това градът е доста значим промишлен център. Тук се създават стомана, доста елементи за авиацията и колите “, отбелязва Денис Демидов, предава

Град Запорожие се намира от на 100 км от заплахата, само че все пак Денис споделя, че всички жителите на Запорожие изпадат в смут, когато схващат, че снаряд е блъснал близка постройка до атомнатаелектроцентрала.

„ Много хора в Украйна, както и хора от другите страни в близост, несъмнено, помнят Чернобил. Затова за нас това звучеше ужасяващо “, споделя още Денис Демидов.

Не са нанесени вреди на реакторите в украинската атомна електроцентрала "Запорожие " и не е имало изпускане на радиоактивни материали. Властите успокояват, че пожарът в обстреляната постройка е сподавен и централата е обезопасена. До артилерийската пукотевица от съветската войска се е стигнало, откакто съветски патрул е бил атакуван от украински бойци.

Въпреки това Денис споделя, че доста от жителите на града се насочат по-късно към влаковете, планувани за евакуация. Основно те избират да пътуват до Полша и Унгария. В непосредственост до елетроцентралата обаче, има други обитаеми места, за които бягството сега е невероятно.

Например Василевка, където хората нямат храна и вода.

В Украйна работят още 3 атомни централи. Президентът Зеленски осъжда съветската офанзива като нуклеарен гнет и предизвестява, че в случай че бъдат наранени реакторите, това би довело до тежка злополука и края на Европа.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР