Взимаш книжка, а сега почваш да се учиш - с

...
Взимаш книжка, а сега почваш да се учиш - с
Коментари Харесай

Кои са най-вредните навици на младите шофьори?

" Взимаш брошура, а в този момент почваш да се учиш " - с този хвъркат лаф завършват уроците някои автоинструктори. И в действителност, часовете в образователния автомобил рядко доближават за постигане на майсторство зад кормилото. Остава самообучението и преодоляването на тънките моменти в придвижване.

И даже младите водачи да считат, че знаят всичко нужно те постоянно позволяват дразнещи и нездравословни неточности.

Нека забележим най-разпространените:

Правилното сядане

Навремето автоинструкторите отделяха по един час, с цел да обучат курсантите по какъв начин би трябвало да седят в автомобила. Напоследък това е необичайност - и на вятъра, тъй като погрешно седналият водач е много по-рисков.
Какво значи да седите вярно?
Първо, нагласете седалката по този начин, че да имате добра видимост във всички направления, само че в това време умерено да достигате педалите, и то под комфортен ъгъл - другояче краката ще ви заболят прекомерно бързо. При натискане на спирачката до долу коляното ви към момента би трябвало да остава леко сгънато.
Ръцете би трябвало да лежат на кормилото в състояние 9:15 - т.е. в двете му най-странични точки. Лактите би трябвало да са сгънати. Много хора по този начин нагласят седалката и кормилото, че карат с изцяло изправени ръце. Това освен забавя реакциите им, само че и носи по-висок риск от фрактури при конфликт.
Гърбът ви би трябвало да е изправен, а не легнал обратно на съвсем 45 градуса, както обичат да карат някои.

Телефон в салона

Писането и четенето на известия, до момента в който карате, е идиотщина. Вероятно на всички се е случвало да го създадат най-малко един път - само че рискът, който носи, не си заслужава.
Разговорите с телефон на ухото също не са безобидни - в действителност те забавят скоростта на реакциите с 20-25%. Всеки актуален смарт телефон има високоговорител - ползвайте най-малко него, в случай че нямате хендс-фрий.
Проблем е и хвърлянето на телефона където попадне в купето - и когато звънне, стартира едно опипване и търсене, постоянно при висока скорост. Дръжте телефона на място, където няма заплаха да се хлъзне или изпадне

Коланите
Освен че може да ви навлече санкция, незакопчаният колан в действителност усилва фрапантно риска от контузии при злополука. И това важи освен за пътуващите начело, а и за тези на задната седалка - в случай че не са пристегнати, даже при удар с умерена скорост те могат да полетят напред със мощ от няколко тона. Когато водачът на таксито ви каже " може да не се закопчавате ", той на процедура ви подтиква да изложите живота си на неправилен риск. Да, закопчаването на колана е скука. Но е потребна скука.

Престрояването
За начинаещите водачи всяка маневра е комплицирана, а престрояването през няколко ленти преди кръстовище носи голямо напрежение. Разумно е да ги избягвате най-малко първоначално, до момента в който посвикнете с автомобила и управлението му се трансформира в рутина. Навигацията също може да улесни живота на новаците, даже и да знаят къде отиват - тя примерно овреме може да подскаже къде да се престроите, с цел да не се постановат изнервящи маневри в последния миг.

Лявата лента
Отчаяният ни апел към всички, освен към начинаещите, е да избират рационално лентата за придвижване. Попадали сме даже на инструктори, които изясняват на курсантите си, че в града могат да карат, където изискат. Тези инструктори са дебили. Правилникът в действителност не ви задължава категорично да се движите вдясно, както е отвън града. Но здравият разсъдък го подсказва.
Освен в случай че не се престроявате преди кръстовище, опитвайте да карате по опция вдясно, и да не пречите на тези, които карат по-бързо от вас. Не се вживявайте като блюстители на реда, а оставете на Пътна полиция да следи кой с каква скорост кара. Много от злополуките в града идват от някой, който запушва лявата лента, и различен, който се мъчи непременно да го изпревари, даже и отдясно, и след това да му изясни какво мисли за него.

Ръчната спирачка
Нейната функционалност е да обезопасява автомобила, когато е паркиран (за частните случаи на пистата ще си поговорим различен път). Но от ден на ден млади водачи считат, че ръчната спирачка е нещо излишно. Някои дори са запомнили от подмятанията на инструктора, че тя може да " замръзне ", да " клеяса ", и какви ли не басни. В люта зима в действителност има риск от заледяване при по-старите коли. Но при всички други условия ръчната ви е нужна. Оставянето на скорост не всеки път е задоволително, с цел да предотврати тръгване на паркирания автомобил.

Умора зад кормилото

Професионалните водачи добре знаят, че единственият метод да се оправят със сънливостта е да подремнат. Не оказват помощ нито кафетата, нито отвореният прозорец, нито усилената музика.
Но новаците постоянно се изкушават да опитат тези " начини ", единствено и единствено да съумеят да довършат по-рано пътуването си. Нерядко го довършват не по метода, по който са желали.
Затова постоянно бъдете подготвени да извършите половин час отмора, в случай че усетите клепачите да натежават. И по опция избягвайте прекомерно дългите преходи. Рискът от злополука след 12 часа зад кормилото е цели 9 ПЪТИ по-висок, в сравнение с след 6 часа. Неслучайно тираджиите са задължени по закон да почиват на избрани шпации.

Загряването на мотора

Някои млади водачи може и да са чували, че през зимата моторът би трябвало първо да загрее, преди да се подлага на съществени натоварвания. Но в действителност това важи за всички сезони. Не ви призоваваме да го вършиме на луфт пред блока. Просто потеглете и известно време се движете постепенно и умерено, до момента в който работната температура приближи оптималните градуси. Неслучайно са ви поставили знак за нея на таблото. Натискането на газта докрай при към момента леден мотор редуцира осезаемо живота на въпросния мотор.

Силната музика

Забравете за нея. Не единствено тъй като носещото се от прозорците ви " Води ме в някоя квартална механа " ще ви навлече незабавна злост от близките. И освен тъй като гръмката музика потвърдено въздейства зле на концентрацията и бързината на реакциите.
Главната щета от усилването на звука до най-много е, че ви пречи да чувате други звуци - примерно тревожни шумове от личната ви кола, доближаването на други коли, или даже сирените на кола за спешна помощ или пожарна, написа Аутомедия. Учени от Станфордския университет прочее потвърдиха, че другите стилове музика се отразяват по друг метод. Ако слушате хеви метъл или техно, концентрацията се утежнява сензитивно. Бароковата музика обаче - примерно Вивалди - в действителност я подобрява
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР