Взети са необходимите мерки за укрепване на преливника, който е

...
Взети са необходимите мерки за укрепване на преливника, който е
Коментари Харесай

Бедствено положение в част от община Хайредин заради преливане на язовир Рогозен

Взети са нужните ограничения за подсилване на преливника, който е много опустошен. Обилното снеготопене през последните два дни е повишило доста равнищата на язовира. Хората от 8 къщи в село Бързина към този момент са евакуирани от домовете си, а в Ботево са в подготвеност да бъдат изведени при възможна заплаха.

Ботево, Хайредин Бързина, Хайредин Рогозен, Хайредин

Втори ден поданици на село Бързина, чиито домове се намират по поречието на реката, са евакуирани. Това се наложило поради нарасналото равнище на река Бързица, в която се излива водата от язовир Рогозен. Само за 5-6 часа реката придошла съвсем на 3 метра от къщите.
Йорданка Ангелова: Дойдоха и ни споделиха, че би трябвало да се евакуираме. Язовирът има заплаха да скъса стената. Миглена Димитрова: Две деца имам тука. няма по какъв начин да не се страхуваш. Като пристигна нощеска какво правиш?
Екипи на Гражданска отбрана и пожарната изпомпват водата през язовирната стена, защото преливникът е много опустошен и има заплаха да бъдат залети две от селата - Бързина и Ботево.
Тодор Алексиев - кмет на Община Хайредин: Ние се опитваме да понижим водата на язовира и хвърляме скална заскалявка вътре в преливника на язовира за да понижим скоростта на водата. Проблемът е в действителност, в случай че той се обруши тотално и тогава цялата маса ще тръгне към идващия язовир в каскадата - язовир Бързина.
Преливникът беше опустошен преди две години при внезапно повишение равнището на язовира след продължителни дъждове и тогава е било подхванато спешно подсилване. Язовир Рогозен е финален от каскада с 15 водоема. От общината споделиха, че чакат скоро обстановката да се възстановява.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР