Вярвате ли в гадателите, които поглеждат във вашето кафе и

...
Вярвате ли в гадателите, които поглеждат във вашето кафе и
Коментари Харесай

Скептик предлага на гадатели един милион долара награда, ако демонстрират таланта си пред него

Вярвате ли в гадателите, които поглеждат във вашето кафе и знаят какво ви чака в близко и далечно бъдеще? Обръщате ли внимание на гадателите с 15-20 импулса в секунда, които на практика ви таксуват като за позвъняване до Кувейт, само че настояват, че могат да предскажат бъдещето, тогава този материал е за вас.

Повече от 10 години имаше един човек, който се смяташе за приключен зложелател на всички типове магьосници – Джеймс Ранди. Той беше подготвен да заплати 1 милион $ на всеки вълшебник, който може да покаже своите паранормални качества, заставайки в следена научна среда. 79-годишният зевзек нямаше нищо срещу да остави тази премия и да припомня за себе си във всеки един миг, когато на небосклона се появи нов подправен воин. И сме сигурни, че броят на шарлатаните е бил огромен, изключително откакто множеството постоянно са твърдели, че имат умения и познания и са подготвени да предложат услугите си против няколкостотин $.

Ранди хвърля тази ръкавица и по още една причина – просто не може да гони всеки вманиачен човечец, който твърди, че може да лети, вдигайки ръце и избирайки посока. С такива проблеми има към два шкафа с документи и изказвания и още към 300 обвинявания, че екипът му не е разгледал всеки един случай.

Самото предизвикателство за гадатели стартира своето битие през 1964 година откакто е отвратен от най-различни подправени медиуми и гадатели, употребявайки най-елементарни трикове, с цел да хвърлят малко вяра против долари. Ранди не обича тези способи и тъкмо затова се стреми да ги изобличи. И тъй като няма доста време и към този момент е изтощен от обиколката на света, шарлатаните би трябвало да похарчат своите пари, с цел да пътуват и по-късно да си тръгнат с премия от 1 милион $. Интересното е, че до през днешния ден никой не е съумял да грабне огромният приз.

В началото ще открием, че Ранди предлага 1000 $ от своите лични пари на всеки, който може да прочете мислите му, да огъне лъжица с мисълта в следена среда и някакви други известни вълшебства. След това прибавя към 10 хиляди $ и още веднъж няма мераклии, които да се включат. За страдание още тогава излиза наяве, че просто няма задоволително пари, с цел да стигне до милион, само че през 1996 година открива спонсор, който на драго сърце добавя фонда до милион $. Днес самият фонд продължава да съществува във Флорида и има дребна част от хора, които се пробват да завоюват премията, само че без никакъв триумф.

Как да станете милионер, в случай че може да хвърлите един пасианс и да познаете какво ще се случи в Белия дом, акциите на Тесла или някакво друго феноменално събитие? На първо място би трябвало да подадете молба с нотариално заверена стойност, да се съгласите с тестовия протокол на фондацията, а по-късно да преминете няколко наложителни теста от самостоятелни локални детективи. Ако сте съгласни с всички тези стъпки, остава единствено да повторите вашите умения пред самия Ранди и по-късно сте първия шарлат… вещател с 1 милион $.

За цели 10 години няма нито един мераклия, който да премине наложителните проби. Последният опит беше изработен в Стокхолм през октомври, когато шведски медиум на име Карина Ландин се опита да разпознава полът на създателите на 20 дневника, единствено като допира техните корици. За страдание се оказа, че може да познае единствено 12, само че за триумф се твърдеше, че формалната цифра би трябвало да е най-малко 16. Комисията преглежда още един път опита, тъй като се счита, че някои от дневниците са доста по-стари, в сравнение с са разказани в самия изпит.

Предишният тест е дело на хавайски екстрасенс на име Ачау Нгуен, който пътува до Лос Анджелис, с цел да показва своята мощ – да чува мислите на човек, който се намира в друга стая. Под вниманието на инспектори и камера, Нгуен тегли 20 карти от тесте с 30 и се пробва да познае думите, които са написани на всяка една от тях. Един етаж под него се намира неговият тестов обект, който е написал думите на картите и знае доста добре какво е написано на всяка една от тях. Ачау не познава нито една от картите.

И приказваме за доста съществени тествания, откакто малко на брой съумяват да стигнат до този детайл и да повярват, че са на път да завоюват някаква премия. Такъв е казусът с мъж от Невада, който сменя името си на оракул Яхвен и това е неговото същинско и публично име. Той твърди, че би трябвало да получи премията, откакто успее да извика два галактически кораба на паркинг в Лас Вегас. Преговорите се провалят, когато със себе си води няколко въоръжени охранителя и стартира да твърди, че някой въздейства отрицателно на неговите умения.

Друг вълшебник прекомерно, че има устройство, с което може да усеща напрежението в яйцето, преди да бъде пуснато в гореща вода, само че преди въобще да се стигне до опит, господинът се отхвърля да демонстрира гения си. Учените желали да употребяват чук и да ревизират дали яйцето още веднъж ще има високо равнище на стрес, а и по този начин щели да потвърдят, че уредът не засича пара, както се чака да го прави.

Има и доста други откачени моменти, когато организацията би трябвало да избере дали в действителност би трябвало да влага време в следващата научна полуда или просто да пропусне това тестване. При някои хора има и демонстрация на душевен проблеми, затова още веднъж попадаме в спектъра на проблемите. И селекцията става в действителност сложна, само че за сметка на това се радваме на доста истински хрумвания.

Кандидатите не стопират да изумяват и по този начин стигаме до жена от Сан Франциско, чиято супер мощ е да потвърди на учените, че не е човек. Преди да побързате със занимателните и хапливи мнения, че е заслужен претендент за премията, дано побързаме с още детайлности. Експертите не схващат по какъв начин ще се случи тъкмо това и са подготвени да одобряват предизвикването. Единственият проблем е, че до момента в който се чака същинската идентичност на дамата, тя не идва на самото тестване и декларира, че са въведени Секретните служби.

И до момента в който мнозина биха декларирали, че това е цялостна подигравка с хората, които може да имат психични проблеми, фондацията би трябвало да се отнася доста съществено към всеки претендент.

Интересно е, че множеството претенденти би трябвало да се похвалят и с други специфични умения и да показват някакъв медиен профил, който към този момент е построен в предишното. Никой не желае да се занимава с незнайни хора, които са сигурни, че звездите им го приказват. Преди да се състезават за премията, те би трябвало да покажат и уменията си.

Има и още една детайлност, Ранди счита да проверява всеки един известен вещател и занаятчия, който чете мисли, а по-късно да стартира да води и каузи против тях. Всяка година се избират сред 6 и 8 от най-активните гадатели, които се пробват да печелят пари по излъган метод, а по-късно ги търсят, с цел да завоюват премията или да се приготвят за идващото тестване в правосъдната зала.

И тук идва един от огромните въпроси, в случай че всичко е същинско и допустимо, тогава за какво никой не желае да вземе премията и за какво постоянно отхвърля да показва гения си? Нима това е толкоз мъчно или всички гадатели са милиардери и един милион няма да има потребност от такава премия?

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР