Вярваме в разумния растеж, а не в рушенето на пазара

...
Вярваме в разумния растеж, а не в рушенето на пазара
Коментари Харесай

Ладислав Бартоничек: Плановете на PPF тук са дългосрочни

" Вярваме в рационалния напредък, а не в " рушенето " на пазара в опит да реализираме по-голям дял, " споделя Ладислав Бартоничек

© Цветелина Белутова Новият притежател на " Теленор България " към този момент публично пое ръководството на българския оператор, откакто договорката беше утвърдена от Европейската комисия в края на юли. Инвестиционният фонд PPF Group на най-богатия човек в Централна и Източна Европа - чехът Петр Келнер, закупи преди активността на норвежката Telenor в България, Сърбия, Черна гора и Унгария против 2.75 млрд евро. Групата към този момент е финансов вложител в различен телекомуникационен бизнес - операторът O2 в Чешката република и Словакия. Келнер към този момент назначи свои представители в новия съвет на шефовете на " Теленор България ", като избра и изпълнителен шеф - Джейсън Кинг, работил преди в Deutsche Telekom.

Все още не е ясна ориста на другата огромна договорка на Келнер в България - тази за " Нова телевизия " за 185 млн. евро, която беше спряна от Комисията за защита на конкуренцията със слаби причини. В момента PPF Group апелира решението, само че дата за делото още няма. За проектите на чешката група и слуховете дали след време тя няма да продаде активите си тук " Капитал " беседва с Ладислав Бартоничек, отговарящ за телекомуникационния бранш в PPF Group. Визитка

Ладислав Бартоничек дава отговор за телекомуникационния бранш в PPF Group. Присъединява се към PPF преди 27 години, а от 2007 година е акционер в групата с дял от 0.54% (Петр Келнер държи 98.92%). Бил е шеф на Sotio, биотехнологична компания, част от групата, от 2014 до 2018 година В интервала сред 2007 година и 2013 година е изпълнителен шеф и член на борда на шефовете на Generali PPF Holding, една от най-големите застрахователни групи в Централна и Източна Европа, която оперира като взаимно дружество на PPF Group и Assicurazioni Generali. От 1996 до 2006 година заема длъжността изпълнителен шеф на застрахователното сдружение Česká pojišťovna. Завършил е електроинженерство в Чешкия механически университет. Има магистърска степен по бизнес администрация от Института по технологии в Рочестър. " В бъдеще ще комбинираме финтех функционалности с мобилна съгласуваност, ще предложим и решения за " интелигентен " дом. " Още по тематиката
Джейсън Кинг ще е новият изпълнителен шеф на " Теленор "

Кинг, който е бил в мениджмънта на европейски телекоми и съветник на притежателя на bTV, ще ръководи сдружението от 1 септември. Ако тръгне Търговският указател
23 авг 2018
И купувачът PPF, и продавачът MTG на " Нова тв " апелираха решението на Комисия за защита на конкуренцията

Чешката CEZ също е внесла тъжба във Върховен административен съд против възбраната " Инерком " да придобие българския ѝ бизнес
7 авг 2018
" Теленор " от през днешния ден е чешки. Със сръбски управител

Дружеството ще се съставлява и ръководи от досегашния пълномощник Владимир Радойчич. В борда влязоха и двама чехи
31 юли 2018
Безпрецедентно Комисия за защита на конкуренцията спря покупко-продажбите за " Нова телевизия " и ЧЕЗ

Антимонополният регулатор аргументира решенията си главно с това, че придобиваните компании са доста огромни
19 юли 2018
" Теленор " с по-високи доходи и облага през второто тримесечие

Компанията усилва и междинния доход от краен консуматор (ARPU)
17 юли 2018
Петр Келнер заплаща за " Теленор България " и " Нова тв " 1 милиарда евро

Скандинавският телеком е подписал прелиминарен контракт за продажба на бизнеса си в района с PPF при цена 2.8 милиарда евро
21 мар 2018
Чешки " Теленор ", след това и " Нова тв "

Милиардерът Петр Келнер е определеният от Telenor нов притежател на българския телеком и измежду любимците и за малкия екран
8 фев 2018
Какви са краткосрочните и дълготрайните ви проекти за България? Кои са мощните и слабите страни на " Теленор България " съгласно вас?

В кратковременен проект ще заложим на това, с което разполагаме тук - а точно отлична мрежа, доста и положителни услуги, страховит екип. Това е една доста добра база за начало на бизнеса ни тук. За дълготрайната ни тактика няма да е изненада да кажа, че ще се опитаме да използваме синергии сред шестте страни, в които присъстваме. Философията ни е, че бизнесът се управлява локално - има доста дребен централизиран екип, който подкрепя процесите в групата, само че е отговорност на локалния екип да развива бизнеса.

Колко разнообразни един от различен са пазарите, на които навлизате в този момент?

Не съм сигурен, че можем да генерализираме - във всички страни потребителският сегмент е доста мощен, само че B2B е характерен за всяка страна. Централна за представянето ни във всички страни е супермрежата - тъй че сме безкомпромисни във връзка с качеството на услугите, които предлагаме.

Ако съпоставяме с други страни от района, като Сърбия да вземем за пример, марката Telenor е най-разпознаваемата интернационална компания на пазара в България.

Споменахте шест страни, в които присъствате, дружно с Чехия и Словакия. Ще употребявате ли тук насъбрания опит от тези две страни, в чийто телекомуникационен бранш навлязохте през 2012 година?

Абсолютно, само че би трябвало да знаете, че в Чешката република и Словакия O2 е по-скоро финансова инвестиция на PPF и опцията да влияем върху оперативната активност на компанията там е ненапълно лимитирана. От друга страна, свързаната компания за телекомуникационна инфраструктура (CETIN - бел. ред.), която дава услуги на едро освен в Чехия и Словакия, сигурно ще участва на новите ни пазари.

Стратегията ви включва ли да станете водач на пазара на мобилни услуги тук или ще фокусирате активността си повече върху рентабилността и надзор на разноските?

Не бих употребявал термина надзор на разноските, тъй като той загатва повече за някакво необмислено рязане на разноски. По-скоро бих приказвал за успеваемост и доходност. Вярваме в рационалния напредък, а не в " рушенето " на пазара в опит да реализираме по-голям дял. Били сме очевидци на доста такива образци на компании, които навлизат на даден пазар с концепцията първо да усилят каузи си, а едвам по-късно да таргетират облага, което нормално не сработва. Искаме да сме виновен състезател, който дава най-хубавите услуги на клиентите си. А такива услуги идват след вложения и добра бизнес тактика, които надлежно водят до по-високи доходи.

Имате ли подготвен проект за размера на телекомуникационните си вложения тук, които може към този момент да споделите?

Все още не може да ги споделя, и то по две аргументи - от една страна, са вътрешна информация, а от друга, те са част от дълготрайното ни обмисляне, което към момента тече.

" Теленор България " е единственият измежду огромните три телекома, който не предлага закрепен интернет и телевизия. Планирате ли да придобиете подобен оператор, посредством който да навлезете и на този пазар?

Това е логически въпрос, а отговорът следва. Можем да продължим единствено като мобилен оператор, само че, въпреки това, можем да прибавим и закрепена услуга. Ясно е, че в промишлеността е фешън по този начин наречената конвергенция сред мобилен и закрепен бизнес. Но съгласно мен това не всеки път е най-хубавата тактика. Има пазари, на които пакетирането на разнообразни услуги, по-конкретно на закрепени и мобилни, има отрицателен резултат върху приходите на операторите. Но има и други благоприятни условия. Не желаеме да сме снабдител само на мобилна съгласуваност. Алтернатива е да предлагаме и разнообразни приложения за наличие и други услуги.

Много ваши консуматори се чудят по какъв начин ще се споделя операторът ви тук?

Имаме съглашение за лимитирано потребление на марката Telenor. Така че имаме към две години да формулираме тактиката си. Има три благоприятни условия. Първата е да използваме марката O2 на всички места. Втората е да създадем напълно нов бранд за всичките ни телекомуникационни компании в групата. И третата е да се върнем към исторически марки или да използваме обособени марки във всяка страна. Всяка тактика има плюсове и минуси, също и във финансов проект, тъй че ще ги разгледаме деликатно.

Споменахте, че PPF e финансов вложител в О2. Има клюки, че инвестицията ви в досегашните компании на Telenor в България, Сърбия, Черна гора и Унгария са краткосрочни и след време ще ги продадете на други вложители. Как бихте дали отговор на сходни изказвания?

Плановете ни тук са дълготрайни. Телекомуникациите са стратегическа сфера за нас - те съставляват към 40% от отделения капитал в групата PPF, на второ място след финансовите услуги. По това число може да съдите, че са стратегически значими за нас.

Чрез договорката за " Нова тв " PPF демонстрира интерес към комбинирането на телекомуникационни и телевизионни услуги. Ако тя се провали, PPF има ли интерес към други малките екрани в България или да си партнира с бъдещия покупател на " Нова тв "?

Обжалваме решението на Комисия за защита на конкуренцията за договорката за " Нова тв " и до момента в който няма отговор по този проблем, няма никакъв смисъл да обсъждаме други благоприятни условия.

А в случай че договорката въпреки всичко се състои?

Със сигурност се интересуваме от наличие, което може да бъде под доста форми, и синергията с " Нова тв " е една от тях.

Къде виждате телекомуникационния бранш след три до пет години?

Трудно е да бъдеш пророк, тъй като всичко се трансформира доста бързо с помощта на технологиите. Но е явно, че потреблението на данни е моторът в бранша. Има доста полемики към 5G, само че към момента не виждаме бизнес модела към технологията. Всеки е разчувствуван от капацитета й, само че никой не демонстрира съответни способи на монетизация на 5G. Също по този начин ще има все по-голямо съчетание на разнообразни услуги от телекомите посредством приложения. Например китайските консуматори напълно употребяват WeChat и заплащания през смарт телефона вместо кредитни карти. Това е добър образец за съчетание на финтех функционалности с мобилна съгласуваност. В Чехия също по този начин развиваме услуги за интелигентен дом, в който могат да се прибавят разнообразни модули и датчици - за сигурност и други

Смятате ли да интегрирате сходни услуги от О2 и в България?

Да, ще е недалновидно от наша страна да не го създадем.

Интервюто взе Константин Николов
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР