Вярвам, че именно чрез такъв тип инициативи ще надградим системата

...
Вярвам, че именно чрез такъв тип инициативи ще надградим системата
Коментари Харесай

Зам.-министър Ренета Колева: Депозитната система надгражда разделното събиране на отпадъци

„ Вярвам, че точно посредством подобен вид начинания ще надградим системата за разделно събиране на боклуци и ще спомогнем за смяна на потребителските настройки, тъй като тласъците, които се дават, ще приобщят и „ разсънят “ по-голямата част от обществото за по-отговорно отношение към околната среда. Ще сложим и точка на замърсяването “.

Така заместник-министърът на околната среда и водите Ренета Колева се обърна към присъстващите на откриването на пилотния план за депозитна система на две от огромните търговски вериги в България, оповестиха от ведомството. 

Заместник-министър Колева акцентира, че Министерството на околната среда и водите концентрира своите старания във въвеждането и консолидираното на екологичните политики в стопанската система .

„ По този метод ще се реализира осъществяване на Националния проект за ръководство на отпадъците и Стратегията за кръгова стопанска система и Плана към нея, тъй като тези опаковки са запас и като запас би трябвало да се върнат назад в стопанската система, да бъдат рециклирани и оползотворявани “ , разясни тя.

Ренета Колева заяви, че до дни Министерство на околната среда и водите ще има определен реализатор за изследване на европейския опит в използването на депозитна система за опаковки и благоприятни условия за внедряването й в България и доникъде май ще показа резултатите от него, които ще се подложат на необятна социална полемика с всички заинтригувани страни.

„ Именно реализацията на подобен вид пилотни планове демонстрира ангажираността на бизнеса с екологичните политики и устойчивото ръководство на отпадъците. Такива начинания ще оказват помощ в постигането на екологичните цели до 2025 година за преработване на най-малко 77% от пластмасовите бутилки за еднократна приложимост, което ще се случи благодарение на бизнеса на жителите “ , добави тя.

В откриването взе участие и посланикът на Федерална Република Германия Н. Пр. Ирене Мария Планк .

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР