Вярата в боговете, неравнодушни към случващото се в света на

...
Вярата в боговете, неравнодушни към случващото се в света на
Коментари Харесай

Боговете влияят положително на развитието на обществата

Вярата в боговете, неравнодушни към протичащото се в света на хората, е съдействала за развиването на античните общества и териториалната агресия на първите страни.

До този извод са стигнали западни учени, разгласили публикация в сп. Nature.

Изследователите си сложили за цел да ревизират хипотезата за това, че вярата в наказващия и всевиждащ Бог способства за доверието, съдействието и справедливото отношение сред географски далечни един от различен последователи на една вяра и следователно- към развиването на даденото общество.

Учените се допитали до 591 души, представители на разнообразни райони – Бразилия, Мавриций, Танзания, Полинезия, Тува и по този начин нататък. Доброволците принадлежали както към международни религии, по този начин и към местни култури.

Като им дали серия проби и изиграли с тях няколко стопански игри, откривателите изяснили – колкото повече хората считат за нравствени своите богове, толкоз повече пари са подготвени да дадат на непознати едноверци.

  • Програмирани ли сме да имаме вяра в Бог?

Освен това учените разкрили, че върху държанието на хората въздейства не вярата в премията от боговете, а убедеността в техните качества да санкционират за неприятно държание. Според антрополозите това потвърждава, че вярата в свръхестественото наказване е била значим инструмент за подсилване на вътрешните връзки в античните общества.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР