Вулкан в югозападната част на Исландия изригна в четвъртък, по-малко

...
Вулкан в югозападната част на Исландия изригна в четвъртък, по-малко
Коментари Харесай

Вулкан изригва в същата част на югозападната част на Исландия, където по-рано се наложи евакуация

Вулкан в югозападната част на Исландия изригна в четвъртък, по-малко от два месеца откакто предходно изригване в региона наложи евакуацията на крайбрежния град Гриндавик , оповестява „ BBC “.

Изригването е почнало към 06:00 ч. локално време, като е изпратило лава във въздуха по продължение на цепнатина с дължина 3 км североизточно от планината Сундукур, заяви Исландската метеорологична работа. Наблюдението на бреговата защита демонстрира, че изригването се случва в същия регион като това, което се случи на 18 декември. Метеорологичната работа прецизира, че лавата тече на запад и няма непосредствена опасност за град Гриндавик – евакуиран след предходно изригване в края на предходната година – или за огромна електроцентрала в региона.

Исландският народен ефирен оператор RUV заяви, че близкият термален курорт Синята лагун а, една от най-големите туристически атракции в Исландия, е бил затворен, когато е почнало изригването, и гостите са били евакуирани в хотели. Това е третото изригване на вулканична система на полуостров Рейкянес от декември насам, където се намира основното исландско летище Кефлавик . В четвъртък не е имало известия за разстройства в работата на летището.

Исландия , която се намира над вулканична гореща точка в Северния Атлантик , изригва приблизително на всеки четири до пет години. В последно време най-разрушителното беше изригването на вулкана Ейяфятлайокутл през 2010 година, което изхвърли големи облаци пепел в атмосферата и докара до необятно затваряне на въздушното пространство над Европа .

Гриндавик, град с 3800 души население на към 50 км югозападно от столицата на Исландия Рейкявик, беше евакуиран през ноември, когато вулканичната система Сварценги се разсъни след съвсем 800 години с поредност от трусове , които отвориха огромни пукнатини в земята сред града и Силингарфел, дребна планина на север.

В последна сметка вулканът изригва на 18 декември , като лавата се стича надалеч от Гриндавик. Второ изригване, почнало на 14 януари , изпраща лава към града. Защитните стени , които бяха укрепени след първото изригване, стопираха част от потока, само че няколко здания бяха погълнати от полуразтопения поток .

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР